latinica  ћирилица
07/10/2024 |  19:14 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Uprkos međunarodnim sankcijama protiv funkcionera, SNSD apsolutni pobjednik izbora (VIDEO)

SNSD apsolutni je pobjednik izbora i u Republici Srpskoj, i u BiH. Imaće načelnike i gradonačelnike u 80 odsto opština i gradova i najveći broj odbornika u svim lokalnim zajednicama u Srpskoj.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

I to u vrijeme kada je rukovodstvo stranke pod međunarodnim sankcijama. Veliki uspjeh na lokalnim, osnova je i za predstojeće opšte izbore 2026. Sada je izvjesno da će Milorad Dodik ponovo biti kandidat za predsjednika Republike, kako je i najavio u Izbornoj noći.

Ovi izbori najbolji su pokazatelj, kaže predsjednik Republike i lider SNSD-a, koliko je Republika Srpska stabilna. Sve političke partije pozvao je na jedinstvo u odbrani nacionalnih interesa Republike Srpske.

Oko 332.000 osvojenih glasova, čak 50.000 više nego na proteklim izborima pokazuju da je SNSD apsolutni pobjednik lokalnih izbora, poruka je lidera stranke Milorada Dodika. 46 osvojenih načelničkih i gradonačelničkih pozicija u Republici Srpskoj, uz potencijalnu 47. u Modriči, gdje se još čekaju rezultati, dva načelnička mjesta u Federaciji, ali i podatak da će u 55 lokalnih zajednica SNSD biti najjača politička opcija u lokalnim skupštinama, činjenice su pred kojima, kaže Milorad Dodik, padaju sve spekulacije.

- To je bila i solidarnost naroda prema onome što stranci čine prema nama. Mogu sada razni mediji i njihovi poltroni, nevladine organizacije da izvlače šta god hoće iz ovoga. Ali je neprikosnovena ova pozicija – 80 odsto gradova, 100 odsto kao partija, 75 odsto opština i gradova smo dobili, imamo najveći broj načelnika i gradonačelnika u BiH, zbir druge dvije najveće partije nije veći od nas - rekao je Dodik.

Lider SNSD-a posebno naglašava dobar rezultat ove stranke u gradskim sredinama u Srpskoj. Osvojeno je gradonačelničko mjesto u 9 gradova, a u svih 11 - stranka je dobila najviše glasova. Čestitajući pobjednicima za gradonačelnike u Banjaluci i Bijeljini, istakao je da će SNSD, kao najjača partija u oba gradska parlamenta, raditi isključivo u korist građana, a da okolnosti pod kojima je izgubljena trka za gradonačelničku poziciju u najvećem gradu Srpske, neće uticati na koaliciju na republičkom nivou.

- Očigledno da koalicioni odnosi na ovom nivou nisu bili oni koji smo očekivali, ali ja vas molim da razmijete. Dakle, mi koalicione odnose smo gradili tako da je rečeno da idu svi kako misle da treba da idu, ali to neće ugroziti republičku koaliciju jer smo mi odgovorna politička struktura koja vodi računa o državi i država mora da ostane snažna - smatra Dodik.

A da bi Republika ostala snažna, neophodna je dodatna borba za status i prava naroda, kaže predsjednik Republike i lider SNSD-a. Pozvao je sve političke aktere na jedinstvo i okupljanje na pitanjima ključnih nacionalnih interesa Republike Srpske.

- Treba očekivati odmah da će pred nas postaviti pitanja kao što su pitanja imovine, pitanja nekih drugih ustavnih odredbi, što se tiče same BiH. To je vješto upakovano u neke priče poput Plana rasta, Berlinskog procesa ili nečega sličnog, ali tamo postoje pitanja koja traže čitav jednan politički i narodni konsenzus. 2,39

I zbog toga je nikad potrebnije okupljanje svih partija, i vladajuće koalicije, i opozicije na važnim nacionalnim pitanjima, poruka je Milorada Dodika. I to bi, kaže, trebalo da bude prvi zadatak svih, nakon lokalnih izbora, koji su pokazali da je Srpska iz njih izašala politički snažnija.