latinica  ћирилица
07/10/2024 |  19:25 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Gatački kajmak i djevičansko maslinovo ulje pod "Zaštićenom oznakom porijekla" (VIDEO)

Dva tradicionalna proizvoda hercegovačkog podneblja, "gatački kajmak iz mješine" i "ekstra djevičansko maslinovo ulje" dobili su od Agencije za bezbjednost hrane BiH rješenje "Zaštićena oznaka porijekla". Za proizvođače ovo je istorijski dan, jer je stvorena mogućnost da udruženja iz trećih zemalja, kada proizvode zaštite na nacionalnom nivou, mogu podnijeti zahtjev za oznaku Evropske unije i izvoz.
Gatački kajmak (Foto: gacko-rs.info) -
Gatački kajmak (Foto: gacko-rs.info)

Priprema registracije zaštite gatačkog kajmaka iz mješine, kao jedinstvenog proizvoda za taj kraj, trajala je gotovo tri godine.

Snežana Marković, članica Udruženja iz Gacka, koje čuva tradiciju, recepturu spravljanja "žutog dukata", naslijedila je to od svekrve.

Od dvadeset litara mlijeka proizvede jedan kilogram kajmaka. A da stigne na trpezu, potrebno je najmanje jedan mjesec.

- Od ove mješine koja se obrije i suši na dimu, poslije se kajmak stavlja u nju i zbog toga dobije specifičan ukus i miris. Tradicionalni proizvod je i sastavni dio lokalne strategije razvoja. Sa zaštićenom oznakom porijekla stiče jedinstveno mjesto na tržištu - rekla je Markovićeva.

I hercegovačko maslinarstvo, koje se intenzivno razvija posljednjih sedam do osam godina, dobilo je rješenje o zaštićenoj oznaci porijekla za ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Tomo Vučinić, član Hercegovačkog udruženja maslinara iuljara iz Trebinja, sa oko dvije i po hiljade stabala, zasađenih u dvije faze prije pet godina, očekuje rod od oko pet tona.

- Iskustva su dobra, i ovdje se pokazalo da maslina dobro uspijeva na području Trebinja - navodi Vučinić.

Na području istočne i zapadne Hercegovine maslinom je zasađeno 520 hektara, a cilj je hiljadu hektara.

Šest maslinara u Udruženju, godišnje proizvode oko 380.000 litara ulja.

Na području Trebinja, od sedam hiljada uglavnom mladih stabala maslina, punu rodnost dostiglo je tek oko četerdeset odsto.

Berba počinje polovinom oktobra. Sve je očiglednija potreba instalisanja jedne uljare, da proizvođači rod ne bi vozili na preradu u Neum ili Čapljinu.