latinica  ћирилица
07/10/2024 |  20:41 ⇒ 20:48 | Autor: TANЈUG

Nacionalni centar za uragane SAD: Milton ojačao u uragan kategorije pet (VIDEO)

Uragan Milton je ojačao u uragan kategorije pet po Safir-Simpsonovoj skali, saopštio je danas američki Nacionalni centar za uragane (NHC).
Posljedice uragana (Foto: EPA-EFE/David Guzman) -
Posljedice uragana (Foto: EPA-EFE/David Guzman)

Kako se navodi, vjetrovi uzrokovani uraganom Milton dostižu do 257 km/h, što je premašilo prag za uragane kategorije pet, prenosi CBS njuz.

Prognostičari Nacionalnog centra za uragane predviđaju da će oluja pogoditi zapadnu obalu Floride sredinom nedjelje, vjerovatno kasnije u srijedu.

Ranije danas, guverner Floride Ron Desantis saopštio je da se ta savezna država priprema za najveću evakuaciju stanovništva od 2017, kao i da bi oluja mogla da izazove prekid snabdijevanja električnom energijom većeg broja stanovnika nego što je to izazvao uragan Helena pre desetak dana u više američkih država.

Američke države Severna Karolina, Florida i veliki dio Јužne Karoline još se oporavljaju od posljedica koje je izazvao uragan Helena.

Više od 200 ljudi poginulo je u šest američkih država u uraganu Helena, što ga čini najsmrtonosnijim otkako je 2005. godine u uraganu Katrina poginulo skoro 1.400 ljudi.