latinica  ћирилица
08/10/2024 |  06:55 ⇒ 07:05 | Autor: TANЈUG

Američki sud naložio Guglu da otvori prodavnicu aplikacija za konkurenciju

Američki sud naložio je kompaniji Gugl da revidira poslovanje sa mobilnim aplikacijama kako bi korisnicima Androida dao više opcija za preuzimanje aplikacija i onlajn plaćanje.
Gugl (foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL - ilustracija) -
Gugl (foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL - ilustracija)

Odluka američkog okružnog sudije DŽejmsa Donata u San Francisku navela je promjene koje Gugl mora da preduzme da bi svoju prodavnicu aplikacija otvorio za veću konkurenciju, uključujući stavljanje Android aplikacija na raspolaganje iz rivalskih izvora.

Donato je na ranijem saslušanju rekao da će uspostaviti tročlani komitet za usklađenost i tehnički komitet koji će implementirati i nadgledati zabranu, prenosi Rojters.

Kompanija Keri, sa sjedištem u Sjevernoj Karolini, ubijedila je porotu u decembru 2023. da je Gugl nezakonito ugušio konkurenciju kontrolom distribucije aplikacija i plaćanja.

U odvojenom antimonopolskom slučaju u Vašingtonu, američki okružni sudija Amit Mehta je 5. avgusta presudio u ime Ministarstva pravde SAD i rekao da je Gugl nezakonito monopolizovao pretragu veba, potrošivši milijarde da bi postao podrazumijevani pretraživač interneta.

Gugl je takođe započeo suđenje u septembru u saveznom sudu Virdžinije u tužbi Ministarstva pravde zbog dominacije na tržištu reklamne tehnologije.

Gugl je negirao tvrdnje u sva tri slučaja.