latinica  ћирилица
08/10/2024 |  08:46 ⇒ 08:49 | Autor: sputniknews.com

Gruško: NATO razvija scenarije za sukob sa Rusijom – uzalud, jezik sile sa Moskvom nije opcija

NATO razvija varijante za vojne operacije protiv Rusije, ali ruska vojna strategija uzima u obzir sve scenarije, razgovarati sa Moskvom jezikom sile je besperspektivno, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.
Aleksandar Gruško (foto: arhiva/ EPA/THIERRY MONASSE) -
Aleksandar Gruško (foto: arhiva/ EPA/THIERRY MONASSE)

- Sada su članice NATO-a prestale da kriju da se spremaju za potencijalni oružani sukob sa Rusijom. Odobreni su regionalni odbrambeni planovi i formulisani konkretni zadaci za sve vojne komande bloka. Potencijalne varijante za vojne operacije protiv Rusije se stalno razrađuju - objasnio je Gruško u intervjuu za Sputnjik.

Zamjenik šefa ruske diplomatije je napomenuo da NATO "ispituje logističke rute za prebacivanje trupa i naoružanja preko Atlantika na istočno krilo i da se tamo nalaze skladišta naoružanja i raspoređuju kontigenti stranih snaga".

- Pumpaju se vojni budžeti, militarizuje se ekonomija, a pored konfrontacione retorike, NATO neprestano povećava stepen tenzija u pogledu Rusije - upozorio je Gruško.

S tim u vezi, Moskva uzima u obzir čitav niz faktora koji utiču na stratešku, bezbjednosnu i odbrambenu sposobnost, napomenuo je on.

- U tom cilju ažuriramo Osnove državne politike u oblasti nuklearnog obuzdavanja kako protivnici ne bi gajili iluzije o našoj spremnosti da osiguramo bezbjednost Ruske Federacije svim raspoloživim sredstvima - istakao je diplomata.

Kako kaže, situacija u sferi bezbjednosti bi izgledala drugačije da NATO ne nastoji da privuče što više zemalja u svoje redove.

Raste rizik vojnog sukoba Rusije i NATO

Prema njegovim riječima, Moskva je uvjerena da razumni ljudi na Zapadu već veoma žale što je NATO odbio ruski nacrt sporazuma o bezbjednosnim garancijama.

- Reći ću samo da odgovorno planiranje odbrambene sfere treba da uzme u obzir sve opcije i da ima za cilj da pokaže besperspektivnost razgovora sa nama jezikom sile - odgovorio je Gruško na pitanje da li se u Rusiji sprovodi modeliranje hipotetičkih scenarija rata sa NATO-om kao odgovor na aktivnosti Alijanse i da li još uvijek postoji mogućnost da se to izbjegne.

On je naglasio da nije Rusija ta koja je krenula putem konfrontacije, već Sjevernoatlantski savez.

- NATO je bio taj koji je odustao od dijaloga sa nama i zajedničkog traženja načina da se odgovori na stvarne, a ne izmišljene prijetnje i izazove regionalne i globalne bezbjednosti. Upravo je svrsishodna politika Alijanse dovela do velike krize evropske bezbjednosti i uništavanja instrumenata koji je obezbjeđuju - konstatovao je Gruško.

Diplomata je ocijenio da ne može da se razgovara o smanjenju napetosti budući da NATO u svojim strateškim dokumentima označava Rusiju kao "najznačajniju i direktnu pretnju bezbjednosti država-članica Alijanse a u svom vojnom razvoju se sprema za sukob sa Moskvom".

Davanje dozvole Kijevu da izvodi napade u dubinu ruske teritorije dalekometnim raketama promijeniće prirodu sukoba, konstatovao je Gruško.

- Ruski predsjednik Vladimir Putin je detaljno izložio stav Rusije po ovom pitanju. Očigledno je da Ukrajinci ne mogu sami da koriste takvo oružje. To će promijeniti samu prirodu sukoba - ocijenio je diplomata.

Prema njegovim riječima, isporuke oružja sve većeg dometa Ukrajini od strane NATO država, kao i sve prenošenje Kijevu obavještajnih podataka povećavaju rizike od direktnog vojnog sukoba Moskve i Alijanse.

Gruško je podvukao da je članstvo Ukrajine u NATO geopolitički projekat koji su Sjedinjene Američke Države nametnule saveznicima.

- Mnogi Evropljani su izrazili bojazan da evroatlantska integracija Ukrajine ne samo da će uništiti ostatke arhitekture evropske bezbjednosti, već će i sam NATO zatrpati pod svojim ruševinama - zaključio je zamjenik ministra.

On je naglasio da Vašington koristi mitsku prijetnju sa Istoka radi integracije Evrope u svjetski poredak i održavanje američke hegemonije u svijetu.

Na povećanje rizika vojnog sukoba Moskve i NATO-a utiče politika same Alijanse

Povećanje rizika od vojnog sukoba Rusije i NATO nije povezano sa ličnošću novog generalnog sekretara Marka Rutea, već sa konfrontacionom politikom Alijanse u cjelini, gdje su radikali na čelu sa Anglosaksoncima kontinuirano promovisali konfrontaciju sa Rusijom, kazao je Gruško.

On je dodao da je trenutna politička i vojna aktivnost bloka usmjerena upravo na to.

Prema Gruškovim riječima, Rute je zvaničnik koji prenosi konsolidovani stav saveznika, on ne određuje politiku bloka, to radi Savjet NATO, dok se odluke o ključnim pitanjima donose prema diktatu SAD.