latinica  ћирилица
08/10/2024 |  09:14 ⇒ 09:19 | Autor: Glas Srpske

Srpčanin ulovio soma teškog 67 kilograma (FOTO)

Strastveni ribolovac Nebojša Šarić iz Kaoca kod Srpca pokazao je da je pravi majstor u lovu na soma, upecavši u Savi kapitalca teškog 67 kilograma i dugačkog 205 centimetara.
Upecan som (foto: facebook.com/glavinjara.sharky) -
Upecan som (foto: facebook.com/glavinjara.sharky)

Da se radi o grdosiji kakva se rijetko viđa, potvrdio je i sam Šarić koji se pecanjem bavi duže od tri decenije i ovo mu je, kako kaže, najveći ulov do sada.

- Hvatao sam do sada više somova teških od 15 do 20 kilograma, pa čak i više od 30 kilograma, ali ovaj je ubjedljivo najveći. Znao sam da u Savi ima ovakvih kapitalnih primjeraka i vjerovao sam da će doći trenutak kada će se jedan od njih zakačiti i na moju udicu - navodi Šarić.

Soma je ulovio na udici vlastite izrade "glavinjara" na štapu "Dainja Proredž".

- Bio sam ovih dana na Savi sa kolegom Daliborom Šaulom sa kojim najčešće prekraćujem vrijeme na Savi i Vrbasu i pecali smo iz čamca. Tek što smo se usidrili, na prvom zabačaju je som uzeo "glavinjaru". Otkačili smo sidro od čamca i krenuli za ribom. Poslije sat vremena vožnje i manevrisanja, čak dva kilometra nizvodno od mjesta na kojem se zakačila, privukli smo je, zakačili kukom i ubacili u čamac - kaže Šarić.

Upecan som (Foto: facebook.com/glavinjara.sharky)

Mnoge kapitalce do sada je prodao bez problema, a sigurno je da će se i za ovog lako naći kupac, ali nije isključeno, kako kaže, da se nađe i na njegovoj trpezi.

- Somovi su mi uža specijalnost, ali lovio sam i krupnije primjerke smuđa, bucova i drugih riba, a sa nekima od njih sam osvajao nagrade na takmičenjima u Srbiji - ističe Šarić.

Dugogodišnji je član Ribolovačkog udruženja "Bistro" iz Srpca u kojem obavlja dužnost potpredsjednika Skupštine udruženja.

Ističe da Srbac ima bogate vodne resurse koje je potrebno čuvati.

- Za pohvalu je što je sve veći broj onih koji se bave ribolovom, a naročito mladih. I ja sam pecanje zavolio u najmlađim danima uz svog oca i nadam se da će barem jedna od moje tri kćerke, koje mi ponekad prave društvo, takođe poći našim putem - ponosno ističe srbački ribolovac.

Rekorderi

Zanimljivo je da su na ovom području ulovljeni vrlo veliki primjerci soma.

Tako arheolog i etnograf Vejsil Ćurčić navodi da je na ušću Mature u Savu ulovljen som od 200 kilograma, što je važilo za neprevaziđen rekord u južnoslovenskim zemljama, a 1963. godine u Savi kod Hercegova Stola, ribolovac Mihailo Mikulin Rus ulovio je soma od 105 kilograma.