latinica  ћирилица
08/10/2024 |  09:19 ⇒ 09:19 | Autor: Agencije

Zelenski dolazi u Hrvatsku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi 9. oktobra prvi put doputovati u Hrvatsku kako bi učestvovao na samitu Ukrajina - Јugoistočna Evropa u Dubrovniku, čiji je organizator zajedno sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.
Volodimir Zelenski (foto:EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT) -
Volodimir Zelenski (foto:EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT)

Riječ je o trećem samitu u tom formatu - prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru 2024. u Tirani.

Glavni cilj dubrovačkog sastanka je iskazati solidarnost i podršku zemalja jugoistočne Evrope Ukrajini.

Kako se saznaje od izvora iz hrvatske vlade, na samitu bi osim Zelenskog i Plenkovića trebali učestvovati visoki zvaničnici 12 zemalja regije, među njima troje predsjednika, petoro premijera i četvoro ministara inostranih poslova.

Učesnici samita trebali bi prihvatiti zajedničku Dubrovačku deklaraciju o čijem se tekstu još pregovara, ali ona bi trebala biti na tragu ranijih deklaracija sa samita u Atini i Tirani, navodi Hina, prenosi Fena.

Najveći odziv dosad

Odziv visokih zvaničnika zemalja regije na treći po redu samit Ukrajina - Јugoistočna Evropa, kako se saznaje, najveći je dosad.

Najavljen je dolazak predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsjednika Crne Gore Јakova Milatovića i predsjednice tzv. Kosova Vjose Osmani, te petoro premijera: grčkog Kiriakosa Micotakisa, bugarskog Dimitra Glavčeva, albanskog Edija Rame, sjevernomakedonskog Hristijana Mickoskog i predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto.

Turska, Srbija, Rumunija i Moldavija biće predstavljene na nivou ministara spoljnih poslova.