latinica  ћирилица
08/10/2024 |  11:30 ⇒ 11:52 | Autor: SRNA

Područja zahvaćena bujičnim poplavama da budu na oprezu zbog novih padavina

Agencija za vodno područje rijeke Save obavještava nadležne službe i stanovništvo na područjima koja su bila zahvaćena bujičnim poplavama na dodatni oprez, pošto se nove padavine očekuju tokom noći i mogu imati uticaj na pokrenuta klizišta.
Gradiška, Sava - Foto: RTRS
Gradiška, SavaFoto: RTRS

S obzirom da su najavljene nove padavine tokom noći sa utorka na srijedu na vodnom području Јadranskog mora, određene količine očekuju se i u gornjim dijelovima slivova Une, Vrbasa, Bosne i Drine, naveli su iz Agencije.

Padavine će obuhvatiti gornje dijelove slivova Une i Bosne, odnosno područja koja su proteklog vikenda bila zahvaćena vanrednim hidrološkim stanjem.

Prognozirane količine padavina su manje u odnosu na one koje su prouzrokavale poplave, navodi se u saopštenju.

Iz Agencije su ukazali da modeli za rano upozorenje od poplava prognoziraju blagi porast vodostaja na pojedinim hidrološkim stanicama, tako da se očekuje normalno hidrološko stanje na cijelom vodnom području rijeke Save.

- Na rijeci Savi bilježi se stabilizacija vodostaja, koja je trajati narednih nekoliko dana što je uzrokovano oticanjem vode sa cjelokupnog sliva - ističe se u saopštenju i dodaje da vodostaji neće dostići vrijednosti pri kojima počinje redovna odbrana od poplava na području odžačke i srednje Posavine.

Trenutno se bilježi opadanje vodostaja na svim hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

U slučaju značajnije promjene vremenskih uslova, Agencija za vodno područje rijeke Save izdaće obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja.