latinica  ћирилица
08/10/2024 |  12:49 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Matić: Istorijska pobjeda SNSD-a

Politikolog Filip Matić rekao je Srni da je SNSD ostvario istorijsku pobjedu na lokalnim izborima, te istakao da su plodovi rada donijeli glasove političkim strankama.
Filip Matić - Foto: RTRS
Filip MatićFoto: RTRS

- Ovo je istorijska pobjeda SNSD-a, a uprkos tome što nisu dobili mjesto gradonačelnika Banjaluke imaju skupštinsku većinu - rekao je Matić.

On je istakao da je evidentno da je Vlada Republike Srpske ulagala u mnoge lokalne zajednice, da se aktivno radilo širom Srpske, ali i da su načelnici i gradonačelnici imali jedinstvenu politiku.

- Ova kampanja SNSD-a nije bila okrenuta ka nacionalnim temama, nego je bila fokusirana na lokalne teme i stanovništo u tim lokalnim zajednicama - naveo je Matić.

On je ocijenio da su protekli lokalni izbori do sada najbolji u smislu bezbjednosti i kvaliteta demokratskog procesa u Republici Srpskoj, pa i BiH.

- Zavidan je stepen političke kulture koji je postignut u ovom trenutku. Iznenađeni smo svi poslije prošlih opštih izbora kada je bilo mnoštvo proglašenih pobjednika, optužbi i svega ostalog - rekao je Matić.

On je je ukazao i da su ovi izbori protekli sa malo incidenata, uz određene sitne prijave na biračkim mjestima.

Matić je naveo da je izborna kampanja bila možda i najmirinija do sada, ali da nije programski mnogo ponudila.

Kada su došli izborni rezultati, kaže Matić, u prvi plan se istaklo obrazovanje i emancipacija, što je pokazalo da visok stepen obrazovanja ima veze sa razvojem demokratije, demokratičnosti i pravednosti izbora.

Matić je napomenuo da se to prvo vidjelo kada su poraženi kandidati na izborima čestitali protivkandidatima na pobjedi, što je bio slučaj u Trebinju i Banjaluci.

- Doktor /Nikola/ Šobot, koji je čestitao Drašku Stanivukoviću na osvojenom mandatu, sigurno ima budućnost u politici. Kao kontrast svemu tome imamo Јelenu Trivić čija je politička karijera na visokom nivou završena ovim ozbiljnim fijaskom i porazom i od Stanivukovića i Šobota - smatra Matić.

Matić je podsjetio da je Trivićeva na prošlim izborima proglašavala pobjedu, podnosila prijave i tvrdila kako je pokradena, što u suštini nije bio slučaj.

- Ljudi koji su dostojanstveni u porazu, ne propadaju politički - dodao je Matić.