latinica  ћирилица
08/10/2024 |  12:59 ⇒ 13:43 | Autor: SRNA

Radovan Karadžić odvezen u bolnicu bez ikakvog objašnjenja

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji služi zatvorsku kaznu u nehumanim uslovima u Velikoj Bitaniji, odvezen je u bolnicu bez ikakvog objašnjenja i prava da se javi porodici, rekla je njegova kćerka Sonja Karadžić Јovičević i upozorila da u Britaniji prave alibi i čine nešto izuzetno sumnjivo.
Radovan Karadžić (foto: arhiva/EPA-EFE/YVES HERMAN / POOL) -
Radovan Karadžić (foto: arhiva/EPA-EFE/YVES HERMAN / POOL)

Ona je istakla da je Karadžić odvezen juče u poslijepodnevnim časovima i da mu je tamo saopšteno da će biti zadržan do daljnjeg u bolnici.

- Više od sedam časova držan je u jednoj maloj prostoriji. Nije mu bilo dozvoljeno da uzima hranu, da dobije lijekove niti da ide u toalet - naglasila je Karadžić Јovičević.

Ona je konstatovala da su se za to vrijeme promijenile četiri smjene po četiri čuvara.

- Ljekar uopšte nije došao, ali su dolazili tehničari da uzmu krv - naglasila je ona, i dodala, da je on konstantno insistirao da mu se objasni zašto je u bolnici, kakve nalaze rade, ko je odlučio da ostane u bolnici i zašto, kao i da se javi porodici.

Karadžić je konačno, dodala je ona, nešto prije ponoći odvezen iz bolnice "uz konstataciju da je odbio liječenje i da zato neće dobiti nalaze na uvid, te da se to smatra njegovim samovoljnim napuštanjem bolnice kao da je slobodan čovjek".

- To bi valjda trebao biti alibi zato što tri godine nema nikakvu medicinsku pomoć, dijagnostiku i terapiju. Alibi za prošle tri godine i alibi za buduće nepostupanje. I liječenje - čega - upitala je Karadžić Јovičević.

Ona je napomenula da je dovezen u ćeliju gdje je ubrzo uvidio da je telefonska kartica blokirana i da ne može nikome da se javi.

- Potpuno je jasno da je planirano da se tu više i ne vrati - upozorila je ona.

Konstatovala je da se tamo dešava nešto izuzetno sumnjivo i opasno.

- Ovako čovjek može bukvalno da nestane, da se ne zna ni gdje, kada, ko i zašto ga je odveo, pod najmonstruoznijim izgovorom "da je morao biti prebačen u bolnicu", bez ikakvih daljih informacija i potpuno nepoznate dalje sudbine. Moja obaveza je da o ovome obavijestim javnost, pošto nadležnim institucijama nema nikakav pristup niti oni izgleda imaju ikakvu volju da se pozabave otvorenim ugrožavanjem čak i osnovnog prava na život. Tek toliko koliko mogu da ne bude poslije "nismo znali" - rekla je Karadžić Јovićević.

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić tužio je britansku vladu zbog nehumanog tretmana, objavio je nedavno britanski dnevnik Mejl i naveo da Karadžić potražuje 50.000 funti za kršenja ljudskih prava. On se sudu prošle sedmice obratio putem video-linka kako bi tužio britanskog ministra pravosuđa Šabanu Mahmud.

List je podsjetio,da je Karadžić smješten u zatvor Albani na ostrvu Vajt gdje nakon što je osuđen u Haškom tribunalu, izdržava doživotnu kaznu.

Riječ je o zatvoru koji ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država. U nekoliko navrata Karadžićeva kćerka ukazivala je na veoma teške uslove u kojima je njen otac i na njegovo teško zdravstveno stanje zbog toga što mu ne omogućavaju ljekarske preglede niti adekvatno liječenje.