latinica  ћирилица
08/10/2024 |  13:08 ⇒ 15:02 | Autor: RTRS

Pušten u rad gasovod Pale-Јahorina projekat vrijedan 15 miliona KM; Dodik: Gas će ići i do Banjaluke i Trebinja (FOTO)

Gasovod Pale-Јahorina je pušten u rad čime je završena gasifikacija kompletne planine.
Gasovod Pale - Јahorina - Foto: RTRS
Gasovod Pale - ЈahorinaFoto: RTRS

Riječ je o projektu vrijednom 15 miliona maraka, koji je finansiran sredstvima Vlade Republike Srpske.

Foto: RTRS

 Gasovod je pustio u rad predsjednik Srpske Milorad Dodik simboličnim paljenjem plamena.

- Odavde krećemo dalje, odredili smo dva strateška pravca – prema Banjaluci i prema Trebinju, koje ćemo raditi uporedo - rekao je predsjednik Srpske.

On je precizirao da će gasovod prema Trebinju raditi "Sarajevo-gas", a od Bijeljine prema Banjaluci "Gas RES", te istakao da su obje kompanije u vlasništvu Republike Srpske.

Foto: RTRS

- Sada se vidi koliko je važno bilo da otkupimo akcije `Sarajevo-gasa` od privatnika koji su zarobili ovo ovdje i nisu dozvoljavali da se radi, čim smo vratili državno vlasništvo, uz podršku Vlade dobili smo ovo - naveo je Dodik.

On se zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji danas završenog projekta – investitorima, Vladi Srpske i izvođačima.

Foto: RTRS

Ukupna mreža je dužine 27 kilometara, od čega je 11 kilometara primarnog distributivnog gasovoda, a 16 kilometara sekundarne mreže na području sa potrošačima.

- Imamo najpovoljniju cijenu električne energije i imaćemo najpovoljniju cijenu gasa. U Istočnoj Ilidži smo otvorili ovakav jedan projekat, da se napravi prsten i omogući gasifikacija ovog dijela - poručio je premijer Srpske Radovan Višković.

On je podsjetio da Republika Srpska, a i BiH imaju privilegiju da zahvaljujući dobroj saradnji predsjednika Milorada Dodika i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina plaćaju nisku cijenu gasa, te ukazao da je to posebno bilo izraženo za vrijeme pandemije virusa korona, kada je cijena gasa na svjetskim berzama dostigla svoj maksimum.

- Znači kao da nije bilo ni korone, kao da nije bilo ni svih ovih sankcija. Prilikom boravka u Ruskoj Federaciji razgovaralo se na temu produženja ugovora. Predsjednik Dodik rekao je da će biti sa predsjednikom Putnom do kraja mjeseca. Obećanje postoji od Gasproma da ćemo ostati na istim uslovima, na istoj cijeni - rekao je Višković.

Ministaar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da će nastaviti da podstiče energetske aktivnosti u Srpskoj, te da gasifikaciju kao jedan od strateških projekata razvija još brže u narednom periodu da bi gas bio korišten na širem prostoru Republike Srpske.

Đokić je nakon puštanja distributivnog čeličnog gasovoda istakao da se ovim projektom šalje najbolja poruka onima koji će u budućnosti biti partneri Republike Srpske u njenom ekonomskom razvoju da Srpska prati moderne tehnološke trendove, kao i da se uključuje u njih.

- Ovi projekti su samo ilustracija naše strateške aktivnosti i uvjeren sam da će ovakvih projekata u narednim godinama biti još više, naročito u dijelu aktivnosti koje se odnose na izgradnju magistralnih gasovoda u više pravaca, o čemu smo već govorili - rekao je Đokić.

Foto: RTRS

Direktor preduzeća "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo Nedeljko Elek rekao je da je distrubitivni čelični gasovod Pale–Јahorina, koji je danas svečano pušten u rad, projekat koji će trajati narednih 100 godina.

Elek je rekao da se od danas svi hoteli i apartmani mogu priključiti na gas na ovoj olimpijskoj ljepotici, a da će turisti zimus skijati na najboljim stazama Јahorine.

On je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je stajao iza ovog projekta i bez čije snage, energije i posvećenosti ne bi uspjeli.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da će gasovod biti podsticaj i pokazatelj svima u BiH da se ovakav projekt može ostvariti za dobrobit ljudi i prirode.

- Radujem se i gledam na ovo kao simbol ognja, kao da je Prometej donio oganj, a tamo gdje oganj, tamo ima i ognjišta i života i rada, tamo ima posla - rekao je Kalabuhov novinarima.

Svečanom završetku radova i puštanju gasovoda na Јahorini prisustvovao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, generalni direktor preduzeća "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo Nedeljko Elek, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

Puštanje u rad gasovoda (Foto: RTRS)

Prisutni su bili i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnici opština Sarajevsko-romanijske regije, kao i predstavnici javnog i političkog života ove regije i Republike Srpske.