latinica  ћирилица
08/10/2024 |  13:13 ⇒ 13:15 | Autor: RTS

Merdare poslije odluke Prištine – prošao prvi kamion sa finalnim proizvodima

Poslije odluke Prištine da povuče mjeru o zabrani ulaska robe iz centralne Srbije, preko Merdara prošao prvi kamion sa gotovim proizvodima. Od jutros prolaze kamioni sa već natovarenim sirovinama ili poluproizvodima.
GP Merdare (Foto:  TANJUG/ DOPISNIK KiM/) -
GP Merdare (Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM/)

Nešto poslije 12 časova u pratnji policije i carine prvi kamion sa finalnim proizvodima sproveden do carinskog terminala.

Premijer u Prištini Aljbin Kurti potvrdio je juče na konferenciji za novinare da će biti ukinuta zabrana plasmana robe i rekao da će za sada roba moći da se kreće jedino preko Merdara, gdje će biti podvrgnuta kontroli carinske službe.

Kontrola kamiona i prolaz jedino preko Merdara odvijaće se sve dok ne budu stigli skeneri, planirani za sve punktove, objašnjeno je juče u Prištini.

U Prištini su zabranili robu iz centralne Srbije nakon što su pripadnici MUP-a Srbije prošle godine uhapsili trojicu policajaca albanske nacionalnosti.

Priština je odgovorila odlukom da zabrani srpsku robu, zbog sumnje da se u kamionima sa robom iz centralne Srbije prevozi oružje.

Mjera bezbjednosti je kasnije donekle ublažena tako što je dozvoljen plasman sirovina i poluproizvoda iz centralne Srbije, potrebnih za finalnu proizvodnju na KiM.

Novom odlukom, koja je najavljena juče, bezbjednosna zabrana uvoza gotovih proizvoda biće zamijenjena "detaljnom kontrolom" kamiona koji ulaze iz centralne Srbije.

Odluka Prištine dolazi usled pritiska zapadnih zemalja, prije svih Njemačke, jer je predstavnicima Kurtijeve vlade rečeno da neće biti na samitu Berlinskog procesa 14. oktobra ako ne ukinu zabranu robe iz centralne Srbije.

Odluku Prištine, iako se još ne sprovodi, pozdravili su predstavnici međunaodne zajednice, koji su naveli da je bitan korak ka deblokadi Cefte.

Duže od godinu dana traje blokada srpske robe, a u prvih šest mjeseci šteta srpske privrede bila je oko 150 miliona evra.

Štetu nisu osjetile fabrike od kojih ovdašnji kupci uzimaju sirovine i poluproizvode. Ta vrsta trgovine čini 50 odsto ukupne trgovine srpskih i albanskih preduzeća.

U Prištini su zabranili sve gotove proizvode iz centralne Srbije, bilo da ih proizvode domaće ili strane fabrike. Strane kompanije u centralnoj Srbiji u izvozu učestvuju sa 40 odsto plasmana gotovih proizvoda.

Zanimljivo je da firmama sa Kosova i Metohije nije bilo zabranjeno da plasiraju proizvode na tržište centralne Srbije. Godišnje taj plasman iznosi oko 50 miliona evra. Među proizvodima su čelik, gvožđe, svježe voće, plastika, koža, piće, etanol i celuloza od drveta.