latinica  ћирилица
08/10/2024 |  13:33 ⇒ 13:41 | Autor: RTRS

NLB Grupa donira milion evra za ublažavanje posljedica razornih poplava u BiH

Kako bi podržali iskrene napore spasilačkih službi koje pokušavaju da otklone posljedice razaranja, članice NLB Grupe doniraju 1.000.000 eura ugroženim područjima.
NLB - Donacija - Foto: RTRS
NLB - DonacijaFoto: RTRS

- Majka priroda nas je prošle sedmice još jednom podsjetila na svoju nemjerljivu snagu. Obilne padavine u dijelovima Bosne i Hercegovine izazvale su poplave, klizišta i ogromna razaranja, a uz to odnijele i najveći danak od svih – ljudske živote. Donacija će biti usmjerena humanitarnim organizacijama, kako bi se osiguralo da pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija – Društvu Crvenog krsta BiH i Udruženju Pomozi.ba - kažu iz NLB.

Sve banke sa tržišta na kojima posluje NLB Grupa - Slovenije, BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova, dale su svoj doprinos donaciji, pri čemu određene banke članice takođe organizuju vlastitu lokalnu podršku.

- U Sloveniji su i dalje živa sjećanja na poplave koje su u avgustu prošle godine poharale velika područja naše zemlje. Prizori koji dolaze iz regiona koji je naš dom, gdje živi toliko naših prijatelja i kolega iz naših banaka, posebno su bolni. Međutim, u ovoj katastrofi još jednom možemo pokazati kako, kada su dani najmračniji, stojimo jedni uz druge i dokazujemo da su ljudska volja, srce i solidarnost jači od neuništive sile prirode - rekao je predsjednik NLB Grupe, Blaž Brodnjak, najavljujući donaciju Grupe.

- Ovo je način da pokažemo našu solidarnost i istinsku brigu prema tržištu na kojem poslujemo. Istovremeno iskazujem zahvalnost NLB Grupi koje još jednom pokazuje zajedništvo, solidarnost i odgovornost prema našim građanima. Građanima koje je zadesila ova nesrećna okolnost želimo da se što prije oporave i ne sumnjamo da će snažna solidarnost društva u tome pomoći - kazao je Goran Babić, predsjednik Uprave NLB Banke Banja Luka.

- Zadovoljstvo je biti dio Grupe koja stoji uz zajednicu u kojoj živi i radi, a posebno u kriznim trenucima kao što su ovi. Naše misli su sa svima koji su pogođeni poplavama, suosjećamo se i izjavljujemo najdublje saučešće svim porodicama stradalih u ovoj prirodnoj katastrofi - dodala je Lidija Žigić, predsjednik Uprave NLB Banke Sarajevo.

Ovakvim aktivnostima NLB Grupa dokazuje da nije samo banka, već jedan od ključnih, sistemskih društva i privrede u matičnom regionu, te Grupa koja, osim potencijala, prepoznaje i izazove te pruža podršku kada je to potrebno i na taj način ostavlja bolje tragove.