latinica  ћирилица
08/10/2024 |  14:06 | Autor: SRNA

Јukić: Situacija bolja nego što je bila 2019. godine

Ombudsmani za ljudska prava BiH ocijenili su da je situacija u prostorijama za zadržavanje u policijskim stanicama u BiH bolja nego 2019. godine, te da je napredak primjetan u Republici Srpskoj.
Ombudsman za ljudska prava BiH - Foto: RTRS
Ombudsman za ljudska prava BiHFoto: RTRS

Ombudsman za ljudska prava BiH Nives Јukić rekla je novinarima u Banjaluci, uoči predstavljanja izvještaja o stanju u prostorijama za zadržavanje, da je veća edukacija policijskih službenika i bolja ažurnost podataka, ali da je i dalje prisutan finansijski problem.

- Ovo je naš kontinuirani rad iz ove oblasti, budući da smo još u martu 2019. godine uradili ovakav jedan izvještaj i uputili konkretne preporuke policijskim stanicama koje smo tada posjetili - rekla je Јukićeva.

Ona je dodala da su smatrali potrebnim i neophodnim ponovo sagledati koje su to preporuke realizovane i kakvo je danas stanje.

Јukićeva je navela da su u 2023. godini posjetili ukupno 10 policijskih uprava – stanica u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu, te da su na osnovu toga urađeni izvještaj i preporuke.

Riječ je o posjetama policijskim upravama Banjaluka, Prijedor, Doboj, Bijeljina, Sarajevo, Zenica, Mostar, Travnik, Tuzla i Policiji Brčko distrikta.

Ombusman BiH Јasminka DŽumhur istakla je da su bili fokusirani na uslove u prostorijama za zadržavanje u pojedinim policijskim stanicama.

- Nismo se previše bavili procesnim stvarima, kako se postupa, iz razloga što u većini policijskih stanica nisu zatečena lica lišena slobode, čime smo onemogućeni da izvršimo taj mandat - rekla je DŽumhurova.

Ona smatra da je nedopustivo u jednoj zemlji nije uređeno pitanje osiguranja prehrane za lica koja su lišena slobode, bez obzira što se radi o 24 časa, dodajući da se neki minimalni standardi moraju ispoštovati.

DŽumhurova je ukazala da djelovanje institucije Ombudsmana za ljudska prava ukazuje na kontinuirani problem rada nezavisnih tijela koja trebaju da nadziru rad policije, a koja nisu nezavisna u toj mjeri u kojoj bi trebala, te da se pritužbama građana koje se upućuju i obrađuju na onaj način vrlo rijetko utvrdi odgovornost policijskih službenika.

Ombudsman BiH Nevenko Vranješ rekao je da je prilikom kontrola primijećeno da problemi nisu stvar nemara, već materijalne baze.

- Svi manje-više dijele istu sudbinu, bilo je napretka u Republici Srpskoj, dok u FBiH recimo nije uspostavljena elektronska baza podataka, što se moglo bez nekih dodatnih, posebnih sredstava - rekao je Vranješ.

On je naveo da ova institucija nije dobila predmet da se neko od stranaka žalio da je uskraćen za advokatsku pomoć, jer je trenutno zastoj u radu advokata.

Vranješ je rekao da ova institucija mnogo radi sa djecom, naglasivši da posebno zabrinjava pojačan broj teških predmeta kada je riječ o dječijim pravima i vršnjačkom nasilju.

Ombudmani za ljudska prava su izrazili saučešće porodicama poginulih u katastrofalnim poplavama u FBiH, ističući da su na raspolaganju za bilo koji vid pomoći.