latinica  ћирилица
08/10/2024 |  14:30 ⇒ 15:48 | Autor: SRNA

Cvijanović: Ubrzati i olakšati evropski put

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da kretanje BiH ka EU predugo traje i da stvari treba ubrzati i olakšati.
Proces Brdo - Brioni - Foto: Ustupljena fotografija
Proces Brdo - BrioniFoto: Ustupljena fotografija

Cvijanovićeva je rekla da je i na sastanku Brdo-Brioni procesa u Tivtu poručila da je optimista i pesimista po pitanju evropskog puta.

- Više od 20 godina slušamo priču o evropskoj perspektivi. Ima pomjeranja u posljednjoj godini, jer je dodijeljen kandidatski status i donesena odluka da će početi pregovori - izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Tivtu.

Ona je navela da je i mišljenje zemalja učesnica na Samitu da proces treba olakšati i ubrzati, ne samo u domenu rada zemalja pojedinačno, nego i da EU treba ubrzati i svoj dio posla.

Cvijanovićeva je rekla da se zaključci sastanka Brdo-Brioni procesa odnose na saradnju i kretanje evropskim putem.

- Naši zaključci su uvijek jedinstveni i tretiraju dvije stvari, a to je saradnja i svi smo se usaglasili da na njoj treba raditi više, unapređivati ekonomsku saradnju, infrastrukturu i sve ono zajedničko što nas povezuje - navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se treba oslanjati na evropska sredstva, ali i tražiti druge izvore prihoda.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Cvijanovićeva je ocijenila da je ovakav format sastanka najbolji način da se iznesu stavovi i mišljenja o evropskom putu.

Ona je najavila da će se danas sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji se pridružio učesnicima Samita na radnom ručku.

- Njegovo učešće je veliki doprinos sastanku i daje posebnu dimenziju - rekla je Cvijanovićeva.