latinica  ћирилица
08/10/2024 |  17:44 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Poskupljuje kafa, cijena pola kilograma ide i do 11,5 KM (VIDEO)

U prvih devet mjeseci ove godine omiljeni napitak većine ljudi najviše se uvozio iz Brazila, Indije i Italije u vrijednosti oko 123 miliona maraka. Da li će nove cijene prekinuti ustaljeni kult ispijanja kafe. Mnogi kažu da se, uprkos poskupljenju, neće odreći omiljenog napitka.
Kafa - Foto: RTRS
KafaFoto: RTRS

Pola kilograma kafe moglo bi da košta do 11,5 maraka. Šoljicu kafe u omiljenom kafiću za sada ćemo plaćati po staroj cijeni iako je za mnoge i sadašnja previsoka.

- Mislim da u par prvih nekoliko mjeseci neće doći do poskupljenja u našim objektima iz više razloga, jer nam se vraćaju sezonski radnici, manje će biti opterećenje na rad, a samim tim i rasterećen način poslovanja - kaže za RTRS Goran Kurtinović, predsjednik UO Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske "Horeka".

Kult ispijanja kafe nisu prekinule ni sadašnje cijene koje se u kafićima kreću od dvije pa sve do četiri marke. Mnogi stanovnici Srpske kažu da bi, ukoliko bi se povećala cijena kafe u kafićima, i dalje pili svoj omiljeni napitak u ugostiteljskim objektima.

- Kada je dobra kafa, cijena nije važna. To je nešto što volimo i što možemo sebi priuštiti - ističe nekoliko Banjalučana.

Kafa je nezaobilazan dio svakodnevice i na jugu Srpske posebno u Trebinju, epicentru turizma, gdje su i cijene mnogo više nego u ostalim gradovima.

Iz Udurženja poslodavaca i ugostiteljstva navode da na formiranje finalne cijene u kafićima utiču brojni faktori.

- Sve što vidite u jednom lokalu, od njegove sređenosti pa do finog toaleta, svi ti troškovi se faktički naplaćuju od kafe, koja je najprodavaniji artikl otprilike u 90 odsto lokala - dodaje Kurtinović.

U prvih devet mjeseci ove godine uvezeno je kafe u vrijednosti oko 123 miliona maraka. Osim PDV-a, na kafu se plaća i akciza.

- U istom periodu prošle godine ta vrijednost je bila nešto manja, oko 105 miliona maraka. Na kafu se akciza plaća prilikom uvoza 1,50 KM po kilogramu sirove kafe i tri marke po kilogramu pržene kafe - ističe Darjana Maglov, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

Ipak, bez obzira na cijene, građani Srpske ne odriču se najdraže navike. Ispijanje kafe za njih nije luksuz nego opšta potreba.