latinica  ћирилица
08/10/2024 |  18:04 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Timovi Civilne zaštite Srpske ostaju u Јablanici i Buturović polju dok ne pronađu sve nestale (VIDEO)

Timovi Uprave civilne zaštite Republike Srpske ostaju u Donjoj Јablanici i Buturović Polju dok ne budu pronađena tijela svih nestalih u poplavama. Danas je pronađeno još jedno tijelo, čime je broj poginulih povećan na 19. Situacija na poplavljenim, i klizištima pogođenim područjima, i dalje je izuzetno teška, dok se istovremeno strahuje od najave novih obilnih padavina. U Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu je Dan žalosti. Put od Јablanice do Mostara otvoren je samo za interventna vozila.
Јablanica - potraga za nestalima (Foto. EPA-EFE/NIDAL SALJIC) -
Јablanica - potraga za nestalima (Foto. EPA-EFE/NIDAL SALJIC)

Voda i odroni uništili su kuće i oštetili infrastrukturu, ljudi su ostali bez svega što su godinama stvarali. Najteže je onima koji su izgubili članove porodice.

Situacija na poplavljenim područjima i klizištima i dalje je izuzetna teška, a akcije potrage i čišćenja nakupljenog nasipa i materijala traju neprekidno.

- Danas smo pretraživali sve kako bi pronašli još četiri lica za kojima se traga. S obzirom da se u blizini samog klizišta nalazi i glavni magistralni put, ostalo je još da vidimo da nije slučajno i neko vozilo koje je bilo tu na tom glavnom putu slučajno završilo u klizištu - izjavio Mladen Kulić, vođa USAR tima Civilne zaštite Republike Srpske.

- Pored svake mašine koja čisti teren idu tri do četiri spasioca koji, ukoliko bi se pronašlo tijelo, na vrijeme reagovali. Zbog toga potraga ide malo sporije - rekao je Boris Trninić, v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Ono što sve zabrinjava jeste najava meteorologa o pogoršanju vremena i velikih padavina, posebeno u Hercegovini.

- Čim imamo jake padavine u kratkom intervalu uvijek je moguće da dođe i do pojave bujičnih poplava i klizišta. To može biti i u gradskim zonama i problema sa oticanjem voda jer sistem kanalizacije ne može da primi veliku količinu kiše - naglasila je meteorolog Milica Đorđević.

Pomoć ugroženim opštinama prikuplja se širom Srpske. Pomoć nude brojni pojedinci i kolektivi. NLB grupa donirala je milion evra, a sve banke sa tržišta sa kojima posluje NLB grupa, dale su svoj doprinos.

Iz grupacije navode da, kako bi podržali napore spasilačkih službi koje pokušavaju da otklone posljedice razaranja, donacije usmjeravaju humanitarnim organizacijama, koje obezbjeđuju da pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija.