latinica  ћирилица
08/10/2024 |  18:37 ⇒ 22:01 | Autor: RTRS

Bez zemalja Zapadnog Balkana nema ni Evropske unije (FOTO/VIDEO)

Bez zemalja Zapadnog Balkana nema ni cjelovite Evropske unije, rečeno je na Samitu lidera Brdo-Brioni, održanog u Tivtu.
Proces Brdo - Brioni - Foto: RTRS
Proces Brdo - BrioniFoto: RTRS

Samitu je prisustvovala srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović koja je rekla da Republika Srpska ostaje privržena evropskom putu, ali da je potrebno olakšati i ubrzati pristupni proces.

U okviru sastanka, Cvijanovićeva je razgovarala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i istakla da je ponosna na ostvareni nivo saradnje. Vučić je na samitu ukazao na potrebu dijaloga svih zemalja regiona.



Projekat zvani Evropska unija nije upotpunjen bez država Zapadnog Balkana, zaključak je Samita Brdo Brioni u Tivtu.

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović ukazala je da Republika Srpska ne odustaje od evropskog puta, ali da kada je riječ o evrointegeracijama, istovremeno postoji i pesimizam i optimizam.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Sve ovo dugo traje kada je u pitanju kretanje ka EU. Da mi već više od 20 godina smo slušali neke priče o evropskoj perspektivi. Da naravno, ima nešto i konkretno što se desilo u zadinju godinu, godinu i po dana, kandidatski status, pa onda i konačna odluka koja je donesena da će početi pregovori, naravno nemamo datum za pregovore ali dobili smo tu odluku. I to jeste bolje u odnosu na ono što je ranije bilo ali sve u svemu taj proces je veoma iscrpljujući - navela je Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Cvijanovićeva se prije početka samita sastala s predsjednicom Sjeverne Makedonije Gordanom Siljanovskom Davkovom i naglasila da je riječ o prijateljskoj zemlji s kojom ima prostora za unapređenje saradnje.

Tokom dana imala je susret sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučiće. Srbija je regionalni lider i najvažnija zemlja Balkana i ponosna sam na ostvareni nivo saradnje Srpske i Srbije, navela je Cvijanovićeva. Vučić je istakao da je svim zemljama u regionu potreban dijalog.

- Važna je saradnja u regionu za svakoga od nas, važno je da razgovaramo i kada smo saglasni po određenim pitanjima i kada nismo saglasni po određenim pitanjima. Vjerujemo daćemo ovo Brdo-Brioni proces nastaviti baš onako kako se do sada odvijao - naveo je Vučić.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Domaćin samita, Јakov Milatović zadovoljan je zaključcima i usvojenom Deklaracijom.

Iskazao je potrebu za proširenjem Evropske unije i naglasio da Crna Gora ostaje posvećena regionalnoj saradnji.

- Samit je bio još jedna prilika da ponovimo jedinstvenu poruku, zajedničku svima nama, da je naš prostor zajedničkih vrijednosti, mira i prosperiteta i da EU nije cjelovita bez zemalja Zapadnog Balkana - istakao je Milatović.

Potrebu učlanjenja zemalja Zapadnog Balkana u EU prenio je i predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović. Iako je Hrvatska, ističe Milanović, članica od 2013. godine, ipak, kaže da unutar Unije nije sve idealno.

- EU ima svoje izazove koji su u ovim izazovnim vremenima o kojima je Milatović govorio, potpuno nažalost, a biće na sreću ako shvatimo šta se događa, inertnost i slabost EU u globalnoj kompeticiji sa jačim i beskrupuloznijim igračima. A to su SAD i to su države BRIKS - rekao je Milanović.

Samit je prilika da se potvrde dobrosusjedski odnos, ojača regionalna saradnja i iskaže potreba za intenziviranjem strateškog dijaloga između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Sastanci u okviru Procesa Brdo-Brioni, od 2013. održavaju se svake godine.