latinica  ћирилица
08/10/2024 |  19:06 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Bratunac: Protest roditelja zbog vršnjačkog nasilja (VIDEO)

Grupa roditelja okupila se na trgu u Bratuncu protestujući zbog sve većeg vršnjačkog nasilja, od kojih se posljednji desio u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić". Roditelji su potpisali peticiju pozivajući sve nadležne institucije i organe da učine više da bi vršnjačko nasilje bilo spriječeno i sankcionisano.
Bratunac - protest roditelja - Foto: RTRS
Bratunac - protest roditeljaFoto: RTRS

Vojka Prokić kaže da je njena kćerka u Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Bratuncu, bila žrtva vršnjačkog nasilja.Tvrdi da je dječak iz starijeg razreda prišao djevojčici i ugasio joj cigaretu na vratu

- Njoj je nakon toga ostao ožiljak ali smatram da ožiljci na duši jednog djeteta su mnogo veći nego tragovi na tjelu. Naše okupljanje jeste buđenje svijesti da se odupremo ovakvim situacijama i da nikako ne smijemo čekati ovakav incident pa da se reaguje - kaže Vojka Prokić.

Okupljeni roditelji i građani Bratunca dali su podršku porodici Prokić. Ističu da ovaj skup nije linč protiv djeteta koji je napravilo incident, već apel da se učini sve da se ovakvi slučajevi ne ponavljaju.

Iz Osnovne škole "Vuk Karadžić" nisu se obratili roditeljili već su izdali saopštenje u kojem navode da su preduzeli sve mjere propisane pravilnikom i pozivaju da se tenzije ne podižu, a problem ne produbljuje. Iz institucije Ombusmana BiH kažu da konkretan slučaj još nije zaprimljen ali da zabrinjava sve veći broj nasilja u školama.

- Ono što nas posebno zabrinjava jeste pojačan broj i to teških slučajeva kada su u pitanju nasilja i vršnjačko nasilje - poručio je Nevenko Vranješ, ombdusman u BiH.

Roditelji iz Bratunca potpisali su i peticiju koju će uputiti Vladi Republike Srpske. Traže poboljšanje zakonskih rješenja koja će pomoći smanjenju stope vršnjačkog nasilja u školama.