latinica  ћирилица
08/10/2024 |  19:07 ⇒ 22:01 | Autor: RTRS

SDS u pojedinim opštinama gotovo da više i ne postoji: U Banjaluci bez ijednog odbornika (VIDEO)

I Srpska demokratska stranka analizira rezultate izbora. Razloga za zadovoljstvo imaju i nemaju. Za njih je ,kažu,bio herojski čin što su i pod sankcijama i odbijanjem prijave, nastupili na izborima i to pod drugim imenom. Ipak, zacrtani cilj nisu dostigli. Slijedi detaljna analiza, nakon potvrđivanja rezultata, a potom, najavljuju, i popravljanje situacije tamo gdje je potrebno, do opštih izbora za dvije godine. Da li je to moguće, pitaju se analitičari jer SDS u pojedinim opštinama gotovo da više i ne postoji. Dokaz za to su i rezultati ove partije u Banjaluci.
SDS - Foto: RTRS
SDSFoto: RTRS

Јedan gradonačelnički i deset načelničkih mandata – ovo je preliminarni rezultat izbora za SDS. U odnosu na prošle, ova stranka je prvog čovjeka izgubila u pet opština. U jednoj ga je dobila. U Gacku. Po broju glasova za odborničke liste SDS ostaje druga stranka. Lider stranke Milan Miličević, ostvarenim - i zadovoljan i nezadovoljan.

- Finansirali smo se iz sopstvenih sredstava, bukvalno su to sredstva kandidata na listama, bilo za odbornike, bilo za načelnike i to je herojski čin, da u tako "partizanskim" uslovima učestvujete na izborima - kaže Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

Za bivše fukcionere ove stranke, to nije dovoljno. Dragan Kalinić kao nekadašnji predsjednik SDS-a, kaže da žali zbog svega što se od vremena kada su pobjeđivali Milorada Dodika, do danas, dogodilo s ovom državotvornom strankom.

- To što su sada napravili, bojim se da je jedan skroman uspjeh i da oni to neće uspjeti naknadno da materijalizuju na opštim izborima 2026. godine. Čak se bojim da će doći do unutrašnjih pretumbacija u pojedinim opštinskim skupštinama, pa će SDS nastaviti da gubi svoje odborničke pozicije i da neće uspjeti da odbrani sadašnji izborni rezultat, koji je izuzetno skroman - poručio je Dragan Kalinić, nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i SDS-a.

I manje od skromnog je rezultat SDS-a u najvećem gradu Srpske. U Banjaluci, iz izbornog ciklusa u ciklus rezultat je sve lošiji. Nakon ovog, SDS nema nijednog odbornika u gradskoj skupštini. Kao jedan od razloga, Miličević navodi prelazak banjalučkih stranačkih funkcionera u vlast.

- Sjetimo se Nenada Stevandića, i još nekih drugih ljudi iz Banjaluke, Dragana Čavića i tako dalje. Oni su vodili za sobom značajan broj birača i to je oštetilo SDS. Taj vid preletača i političke korupcije je posebno bio izražen u Banjaluci - dodaje Miličević.

Potpredsjednik SDS-a Želimir Nešković, kaže da slijede razgovori unutar stranke.

- Definitivno ćemo sjesti, rukovodstvo stranke, dogovoriti jedan novi koncept djelovanja u Banjaluci, kako bismo iznašli rješenja da SDS u Banjaluci bude prepoznatljivija i sa boljim rezultatom - naveo je Nešković.

Uz Banjaluku, pokazatelj da je SDS u krizi već dugo, je i loš rezutat u Doboju, Palama gdje je stvorena Republika Srpska a gdje gotovo i da nema SDS-a. Od dobrih rezultata, stručnjaci izdvajaju Teslić i Bijeljinu. Upozoravaju, SDS-u je potrebna ozbiljna analiza.

- U svim procesima, prelamanja, krizama, u posrtanjima je došao u fazu u koju je došao. SDS mora da se resetuje. Mora da izvrši analizu gdje je sada, prije svega u kadrovskom smislu, ima li SDS lidera ili nema, da li treba birati novo rukovostvo na nivou republike - istakao je Drago Vuković, profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Bez zdravog republičkog nivoa, glavnog odbora i lidera stranke, ističe Vuković, nema ni rehabilitacije na lokalnom nivou. U prethodnom periodu ovu stranku svojevoljno ili ne, napuštao je najbolji kadar i više od ostalih stranaka, dodaje, postao je baza za stvaranje novih partija.