latinica  ћирилица
08/10/2024 |  19:08 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Bošnjački delegati ponovo blokirali Dom naroda: Zasmetao im zakon o Ustavnom sudu i odlazak stranih sudija (VIDEO)

Danas bilježimo drugi neuspješni pokušaj nastavka redovne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH , prekinute još u martu ove godine. Bošnjački delegati ostaju pri blokadi rada tog Doma, nezadovoljni što je na dnevnom redu prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji, između ostalog, predviđa zamjenu stranih sudija domaćim i drugačiji način glasanja u Sudu.
Dom naroda BiH - Foto: RTRS
Dom naroda BiHFoto: RTRS

Bošnjački delegati nastavljaju s blokadom institucije države u koju se kunu. Ponovo su odbili da prisustvuju nastavku redovne sjednice Doma naroda prekinute još u martu. Јasno su stavili do znanja da ne žele raspravu o Zakonu o Ustavnom sudu BiH, koji predviđa odlazak stranih sudija.

- Klub Bošnjaka je spreman doći na bilo koju novu sjednicu redovnu ili hitnu samo ne na sjednicu na kojoj je tačka dnevnog reda neustavni Zakon o Ustavnom sudu i mi tražimo da se taj prijedlog zakona povuče s dnevnog reda - istakao je Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Uslovljavanje bošnjačkih delegata neprihvatljivo je za Klubove Srba i Hrvata. Strane sudije su još prije 21 godinu , što je Ustavom BiH predviđeno, trebale biti zamjenjene domaćim. Bošnjačka politika ih štiti a jasno je i zašto, jer su donosili odluke štetne po Srpsku i srpski narod.

- Moram da kažem da se blokadom rada Doma naroda nanosi šteta BiH ali sve dok Klub Bošnjaka ne shvati da se kroz dijalog moraju riješavati problemi ostaćemo u ovoj blokadi - poručio je Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Želimir Nešković, delegat u Klubu Srba Doma naroda, ističe da ovaj zakon nije predložio da bi ga povlačio.

- Dakle imamo blokadu najvažnijih institucija BiH i sada mene pitaju zašto ne povlačim, zašto bošnjački delegati ne dođu na sjednicu i imaju većinu mogu da obore ovaj zakon - rekao je Nešković.

Marina Pendeš, delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda PS BiH, poziva kolege iz Kluba Bošnjaka da prekinu blokadu rada Doma naroda.

- Nastavak sjednice mora biti, mi ne možemo zakazati novu redovnu sjednicu. To ne poznaje poslovnik - poručila je Pendeševa.

A bez zakazivanja nove, redovne sjednice, davanja i potpisivanja svečane izjave, PDP-ov Nenad Vuković koga je CIK, dvije godine nakon opštih izbora, žrijebom izabrao u Klub Srba, ne može zamijeniti, i dalje aktuelnog, delegata Snježanu Novaković Bursać.

- Pitanje svečane izjave je formalno pitanje, nije pitanje svečane izjave dodjela mandata, meni je mandat objavljen u Službenim novanama, ja sam delegat. Svako ko stavlja upitnik iznad objave u Službenim novinama, ja ne znam kakav bi izraz upotrebnio za te ljude koji se pitaju jesam li ja delegat - ističe Nenad Vuković, novoizabrani delegat u Domu naroda PS BiH.

Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH, poručuje da sve mora biti u skladu sa zakonom.

- Kao i Poslovnikom o radu Doma naroda, onog trenutka kada se i ako se te procedure završe, on će poližiti zakletvu i biće delegat, sve dok se to ne završi dakle delegat u Domu naroda je gospođa Snježana Novaković Bursać - tvrdi Špirić.

Sve dok Bošnjaci ne odustanu od blokade zbog Zakona o Ustavnom sudu koji, izvjesno je, Srbi neće povući, Dom naroda neće raditi u redovnim, ali će rad ipak nastaviti u hitnim sjednicima. Već u četvrtak, na jednoj takvoj, naći će se materijali koji se tiču evropskog puta BiH.