latinica  ћирилица
09/10/2024 |  10:17 ⇒ 11:14 | Autor: novosti.rs

Dubrovnik: Mjere bezbjednosti na najvišem nivou zbog dolaska Zelenskog: Snajperisti, dronovi, mornarica...

Zbog najavljenog dolaska ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na Samit Ukrajina-Јugoistočna Evropa u Dubrovniku, ovaj grad je pod policijskom opsadom, snajperisti, kontrasnajperisti, mornarica, svi su u pripravnosti, kazao je za HTV Bono Marjanović, stručnjak za bezbjednost.
Dubrovnik (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Dubrovnik (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

- Od mjera bezbjednosti trase kretanja do kontrole hrane i pića, do protiveksplozije; zatim trasnog osiguranja, nadzor granica, kontrola stranaca, kontrola domaćih osoba. Tako da zapravo sve mjere koje možemo zamisliti, a pogotovo u današnje vrijeme gde su aktualni dronovi, pa antidronovi; snajperisti, kontrasnajperisti, mornarica, vazduhoplovstvo - kazao je Marjanović.

Pretpostavlja se, dodao je Marjanović, da bi za bezbjednost ovog skupa moglo biti angažovano do 1.500 pripadnika raznih službi.

Zelenski će danas prvi put doputovati u Hrvatsku na samit Ukrajina - Јugoistočna Evropa u Dubrovniku, čiji je suorganizator zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Riječ je o trećem samitu u tom formatu – prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru ove godine u Tirani, a glavni je cilj dubrovačkog sastanka iskazati solidarnost i podršku zemalja Јugoistočne Evrope Ukrajini.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nije pozvan na samit, a najavljen je dolazak predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsjednika Crne Gore Јakova Milatovića i predsjednice privremenih prištinskih instititucija Vjose Osmani.

Potvrđeno je i prisustvo pet premijera: grčkog Kiriakosa Micotakisa, bugarskog Dimitra Glavčeva, albanskog Edija Rame, sjevernomakedonskog Hristijana Mickoskog, kao i predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Borjane Krišto.

Ostale zemlje učesnice biće predstavljene na nivou ministara, a moguće su i promene u posljednjem trenutku.