latinica  ћирилица
09/10/2024 |  10:21 ⇒ 11:30 | Autor: SRNA

Šolaja: Pokazan razvoj demokratije i političke kulture

Protekli lokalni izbori pokazali su razvoj demokratije i političke kulture, što je dobro, jer to Republiku Srpsku čini još stabilnijom, rekao je profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.
Miloš Šolaja - Foto: SRNA
Miloš ŠolajaFoto: SRNA

Šolaja je dodao da glasači i politički subjekti shvataju da su izbori proces u kojem ne može biti takvih manipulacija koje bi dovele do otvorenih konflikata ili nečega sličnog.

Prema njegovim riječima, protekli lokalni izbori pokazali su da su politički odnosi i prilike u lokalnim zajednicama u Srpskoj ostali nepromijenjeni bez velikih pomjeranja.

On je istakao da su političke preferencije birača za sada ostale iste, dok neki politički subjekti na određen način nestaju i to predstavlja prirodan proces.

- Taj proces zavisi od ukupnog odnosa na koji oni vode svoje politike, od definisanja ciljeva, unutrašnjih politika, pa do političkog obraćanja biračima i sticanja povjerenja na osnovu toga. Tako da svi oni koji polako gube treba da se zapitaju o sebi samima - naveo je Šolaja za Srnu.

On je rekao i da oni koji su dobro prošli na izborima treba da se ozbiljno okrenu narednim opštim izborima za dvije godine.