latinica  ћирилица
09/10/2024 |  11:22 ⇒ 13:24 | Autor: RTRS

Izetbegović: Međunarodna zajednica konačno stala iza procesa protiv Dodika i Lukića

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da je "međunarodna zajednica konačno stala" iza sudskog procesa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.
Bakir Izetbegović - Foto: RTRS
Bakir IzetbegovićFoto: RTRS

- Mislim da je iza procesa konačno stala međunarodna zajednica. Јer, pazite, Milorad Dodik je neke vile kupovao, pa kad je kupi kroz jedno godinu/dvije dana uzme kredit, pa ga niko ne pita čime si to prije dvije godine kupio, odakle novac? Propale su neke banke, pa ga nisu pitali kakve on s tim ima veze. Sve to znamo - rekao je Izetbegović za vijesti.ba.

On je rekao da je Dodik uradio puno stvari, odnosno, kako kaže, udarao na Dejton, na odluku o zakon koji je nametnuo Lristijan Šmit, provodio "antiustavne referendume".

- Ali sad je počeo njima da smeta i on je, ja mislim, taj točkić koji će odlučiti da promijene i da će stati iza ovog procesa. Јer ovo naše pravosuđe je takvo, ostalo je to iz nekog komunističkog vakta da nekoga pitaju "šefe, hoćemo li, nećemo li"? Mislim da su sada dobili mig da idu tu do kraja. Dakle, idu sankcije vjerovatno i proces će ići u tom smjeru da bude osuđen, pretpostavljam - kaže Izetbegović.