latinica  ћирилица
09/10/2024 |  11:37 | Autor: SRNA

Župljanin: Neprihvatljivo da niko nije odgovarao za zločine nad Srbima

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin izjavio je da je krajnje neprihvatljivo da pred sudovima u BiH i Hrvatskoj do sada niko nije odgovarao za monstruozne zločine nad Srbima u 13 zapadnokrajiških opština.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

- Ovo govori o neprihvatljivom narativu i pristupu po kome se Srbima uskraćuje pravo na status i sudbinu žrtve, a zločinci se na taj način proglašavaju herojima, umjesto da ih stigne zaslužena kazna - rekao je Župljanin Srni.

Prema njegovim riječima, građanski rat u BiH obilovao je brojnim zločinima koje su činile sve strane u sukobu, ali se samo Srbima uskraćuje pravo na istinu i pravdu.

- Republika Srpska i srpski narod moraju vječno čuvati sjećanje na nevino stradale žrtve i njegovati kulturu sjećanja, jer samo na taj način mogu oteti od zaborava sve one koji su u temelje Srpske ugradili svoje živote - istakao je Župljanin.

On je rekao da nikada ne smiju prestati zahtjevi za utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su počinili zločine nad Srbima.

Župljanin je naveo da će se sutra u Mrkonjić Gradu prisjetiti svih srpskih žrtava stradalih tokom agresije na 13 zapadnokrajiških opština, te ponovo zatražiti procesuiranje i odgovornost počinilaca zločina.

On je podsjetio da su muslimansko-hrvatske snage u BiH, Hrvatska vojska i dio NATO snaga u jesen 1995. godine izvršili udruženi zločinački poduhvat u kojem su imale jasno podijeljene uloge i zadatke.

- Tom prilikom stradao je veliki broj civila iz 13 zapadnokrajiških opština, koje su se našle na meti zločinačkog udara - zaključio je Župljanin.

U Mrkonjić Gradu sutra će biti služen pomen za 2.214 srpskih civila i vojnika koje su prije 29 godina ubili pripadnici Oružanih snaga Hrvatske i takozvane Armije BiH u agresiji na 13 zapadnokrajiških opština.