latinica  ћирилица
09/10/2024 |  11:48 ⇒ 12:30 | Autor: RTRS

Doboj: U toku registracija i preregistracija pacijenata u Službi porodične medicine (VIDEO)

U Domu zdravlja u Doboju u toku je registracija i preregistracija pacijenata u Službi porodične medicine koja se završava 31. oktobra. Umjesto u Službi porodične medicine mnogi pacijenti često iz neopravdanih razloga ljekarsku uslugu traže u službi hitne pomoći što pravi probleme.
Dom zdravlja Doboj - Foto: RTRS
Dom zdravlja DobojFoto: RTRS

Nisu sve tegobe hitna stanja, ali mnogi pacijenti ipak se radije odluče za hitnu službu umjesto da se jave svom porodičnom ljekaru.

- Lakše je i brže, nema čekanja, ne postoji participacija, ne plaćaju se lijekovi. Imate mnogo pacijenata koji dođu poslije 24 časa trajanja glavobolje ili temperature, a da pri tom nisu popili ni analgetik niti antipiretik - ističe Milica Ristić, ljekar urgentne medicine u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Doboj.

To pravi gužve u hitnoj službi, pa ljekari savjetuju da se pacijenti prvo jave svom porodičnom doktoru.

- Pacijenti nemaju razloga da opterećuju službu hitne medicinske pomoći. U slučaju da se desi neko životno ugrožavajuće stanje, oni su onemogućeni da izađu na teren ili da pruže zdravstvenu uslugu zbrinjavajući neko nehitno stanje. Apsolutno podržavamo da pacijent dođe u svoj tim porodične medicine - rekla je Zaga Blagojević Pavlović, načelnica Službe porodične medicine Doma zdravlja Doboj.

Pacijenti koji koriste usluge porodične medicine imaju uhodan sistem dolaska kod svog porodičnog ljekara.

Dom zdravlja u Doboju ima 33 tima porodične medicine. Svaki od njih ima oko 2.000 osiguranih pacijenata.

Dnevno jedan tim obavi do 60 prijema i pregleda.

U nekim slučajevima pregledaju i pacijente koji se nisu prethodno zakazali ako se radi o pogoršanju zdravstvenog stanja.