latinica  ћирилица
09/10/2024 |  12:07 ⇒ 15:10 | Autor: TANЈUG

Zelenski u Hrvatskoj na samitu "Ukrajina - Јugoistočna Evropa" (FOTO)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u Dubrovnik, gdje će danas biti održan samit "Ukrajina - Јugoistočna Evropa".
Zelenski i Plenković (foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Zelenski i Plenković (foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

- Došao sam u Hrvatsku da se sastanem sa premijerom Andrejem Plenkovićem, predstavnicima drugih zemalja regiona i da učestvujem na trećem samitu "Ukrajina - Јugoistočna Evropa" - objavio je Zelenski na Telegramu.

Zelenski je najavio da će na početku posjete razgovarati sa Plenkovićem o nastavku odbrambene saradnje, rehabilitaciji ukrajinskih vojnika koji su ranjeni na liniji fronta, kao i o obnovi Ukrajine.

Prema njegovim riječima, na samitu u formatu "Ukrajina plus 12 zemalja" biće riječi o primjeni Formule mira.

- Na samitu u formatu "Ukrajina plus 12 zemalja" razgovaraćemo o međunarodnim naporima za postizanje mira i implementaciji Formule mira, našem zajedničkom odgovoru na bezbjednosne izazove sa našim partnerima, kao i o saradnji na putu ka Evropskoj uniji i NATO - rekao je Zelenski.

Ovo je treći samit "Ukrajina - Јugoistočna Evropa" koji ima za cilj da iskaže solidarnost i podršku zemalja jugoistočne Evrope Ukrajini.

Prvi samit u tom formatu je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru ove godine u Tirani.

Lideri zemalja jugoistočne Evrope i Ukrajine potpisali su 28. februara u Albaniji zajedničku deklaraciju u kojoj su pozvali cijelu međunarodnu zajednicu da odlučno ojača podršku Ukrajini.

U potpisanom dokumentu, oni su potvrdili svoju nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama od 1991. godine i izjavili da ostaju posvećeni pružanju Ukrajine neophodne podrške za postizanje pravednog mira.