latinica  ћирилица
09/10/2024 |  12:27 | Autor: SRNA

Spasioci i dalje tragaju za nestalima u Јablanici

Specijalno obučeni spasioci i mašinski tim Uprave civilne zaštite Republike Srpske nastavljaju u Јablanici da tragaju za nestalim i saniraju posljedice nedavne velike bujične poplave, saopšteno je iz ove uprave.
Donja Јablanica - Foto: Ustupljena fotografija
Donja ЈablanicaFoto: Ustupljena fotografija

Tim za urbano traganje i spasavanje Republičke uprave civilne zaštite i mašinski tim probijaju se do najniže tačke u koju se bujična voda prvobitno slila, a riječ je o prostoru u blizini džamije u Donjoj Јablanici.

- Tu su ogromni nanosi blata, mulja i otpada. Usklađeno, u etapama, rade mašine i ljudi. Plan je da u naredna dva dana budu potpuno istražene i uklonjene naslage iza bujične vode koja se povukla u Neretvu - objavljeno je na stranici Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Dio građevinskih mašina angažovan je na deponiji smeća u Јablanici jer je zbog povećanog dovoza materijala potrebno preurediti odlagalište otpada.

U katastrofalnim poplavama koje su u noći između četvrtka i petka, 3. i 4. oktobra, zahvatile Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton smrtno je stradalo 22 ljudi, a za šest se traga.

Prema zvaničnim podacima, 16 osoba poginulo je u Јablanici, a po tri u Konjicu i Fojnici.

Brojni ljudi ostali su bez krova nad glavom, a veliki broj naselja i dalje je odsječen jer su oštećeni i odneseni putevi.