latinica  ћирилица
09/10/2024 |  12:29 ⇒ 12:30 | Autor: SRNA

Slučaj "Banjska": Advokati najavljuju zahtjev za odbacivanje optužnice

Advokati trojice Srba sa Kosova i Metohije optuženih u slučaju "Banjska" najavili su da će uložiti žalbu na optužnicu, prigovor na dokaze i podnijeti zahtjev za odbacivanje optužnice.
Priština (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Priština (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Јovana Filipović, branilac Dušana Maksimovića, rekla je da njen klijent tvrdi da nije umiješan u djela koja mu se stavljaju na teret, zbog čega će podnijeti zahtjev da optužnica bude odbačena.

Filipovićeva je izrazila nadu da će i sud prilikom razmatranja dokaza imati isti stav.

Miloš Delević, koji brani Vladimira Tolića, naglasio je da odbrana ne može da prihvati sadržaj optužnice.

- Ne sporimo da je /Tolić/ bio pripadnik oružane grupe koja se zadesila u Banjskoj tog dana, ali za sada ne možemo prihvatiti sadržinu optužnice. Iskoristićemo pravo na prigovor na optužnicu i vidjeti mišljenje predsjednika vijeća, a po potrebi i Apelacionog suda, ali i Vrhovnog suda - rekao je Delević.

Ljubomir Pantović, branilac Blagoja Spasojevića, naveo je da u ovoj fazi postupka ne želi da ističe razloge zbog kojih okrivljeni nisu željeli da se izjasne o krivici, prenosi Kosovo onlajn.

- Ovo je takav dio postupka kada se čita optužnica. Optuženi se izjašnjavaju o krivici i odbrana ima određena prava u pogledu prigovora na optužnicu i dopise - objasnio je Pantović.

Dušan Maksimović, Vladimir Tolić i Blagoje Spasojević uhapšeni su nakon sukoba u Banjskoj u septembru prošle godine i od tada su u pritvoru.

Na današanjem pripremnom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini Tolić i Spasojević nisu željeli da se izjasne o krivici, što je sud okarakterisao kao negiranje krivice, dok se Maksimović izjasnio da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret.

Maksimovića, Tolića i Spasojevića optužnica tereti da su "kao dio oružane grupe pokušali da otcijepe dio teritorije Kosova, pri čemu je ubijen prištinski policajac Afrim Bunjaku".