latinica  ћирилица
09/10/2024 |  12:39 ⇒ 12:40 | Autor: SRNA

Crna Gora: Hitno predložiti zakon o agentima stranog uticaja

Funkcionisanje raznih stranih agentura, koje pod plaštom nevladinih organizacija pokušavaju da utiču na unutrašnju i spoljnu politiku Crne Gore, treba hitno urediti zakonom, smatraju u Novoj srpskoj demokratiji.
Crna Gora - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Crna GoraFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Iz NSD su saopštili da je njihovo političko djelovanje u žiži javnosti, dodajući da ne postoji jedan argument da rade za bilo čije interese, osim za interese birača i građana Crne Gore.

- Nama je palo u dio da Crnu Goru učinimo istinski slobodnom zemljom i jedan od važnih pravaca djelovanja treba da bude priprema i donošenje novog zakona koji će urediti funkcionisanje raznih stranih agentura - navedeno je u saopštenju.

Iz NSD je istaknuto da te strane agenture, pod plaštom NVO, pokušavaju da utiču na unutrašnju i spoljnu politiku Crne Gore.

- Političke organizacije su zakonom obavezane da svoje finansije učine javnim i kontrolu istih vrši nadležna Državna revizorska institucija, a to nije slučaj sa ovim agenturama koje zloupotrebljavaju naziv NVO, dok im se u budžet nesmetano ubrizgavaju injekcije od milion dolara na redovnoj osnovi - naveli su iz NSD-a.

Iz te stranke su kazali da u Crnoj Gori samo zbog nedostatka adekvatnog zakona postoje ne jedna, nego više NVO koje funkcionišu izvan i iznad zakona i "koje sebi daju za pravo da nonšalantno dijele moralne lekcije i etikete gotovo svim političkim, ali i državnim institucijama".

U saopštenju se dodaje da te agenture "podmeću, lažu i vode veoma preciznu kampanju za potrebe stranog naručioca za koga rade".

Iz NSD-a su kazali da ti "naručioci" imaju konkretne interese vezane za njihove uticaje u Crnoj Gori koji svakako nisu interesi i želje građana.

- Kako su im puna usta tuđih finansija i uticaja, krajnje je vrijeme da građani Crne Gore imaju uvid i u njihove i da se takve agencije jasno odvoje od stvarnih NVO koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života građana, te da ih nazovemo pravim imenom - agentima stranog uticaja u Crnoj Gori - poručili su iz NSD-a.

Prema njihovim riječima, istinska transparentnost može doći samo ako zakoni i pravila budu važili za sve.

- Mi smo pozvani kao vlast, a ne sumnjamo da ovo isto želi i opozicija, da politiku Crne Gore treba odvojiti od brutalnog agenturnog rada raznih međunarodnih bezbjednosnih struktura - zaključuje se u saopštenju NSD-a.