latinica  ћирилица
09/10/2024 |  13:00 ⇒ 13:53 | Autor: RTRS

CIK: Pet stranaka i 32 nezavisna kandidata nije dostavilo izvještaj o finansiranju kampanje

Izvještaje o finansiranju izborne kampanje za lokalne izbore dostavilo je 111 političkih stranaka i 157 nezavisnih kandidata, dok to nije učinilo pet političkih stranaka i 32 nezavisna kandidata, saopšteno je iz Centralnoj izbornoj komisiji BiH.
CIK BiH -
CIK BiH

Političke stranke i nezavisni kandidati bili su u obavezi u skladu sa Izbornim zakonom BiH da izvještaj o prometu posebnog računa za finansiranje izborne kampanje podnesu 3. oktobra.

Izvještaj obuhvata period od dana podnošenja prijave za ovjeru za lokalne izbore do 2. oktobra, a sadrži sve izvore novčanih i nenovčanih donacija, datum i iznos takve uplate, izvještaj o svim troškovima /rashodima/ izborne kampanje, kao i računima dobavljača i izvršilaca usluga, sa ažuriranim podacima do dana podnošenja izvještaja.

Troškovi izborne kampanje koje su političke stranke prijavile u finansijskim izvještajima nisu konačni.

Političke stranke i nezavisni kandidati, koji su učestvovali na izborima, dužni su u roku od 30 dana od dana objavljivanja izbornih rezultata u Službenom glasniku BiH, da podnesu i finansijski izvještaj od dana podnošenja prijave za ovjeru za izbore do dana ovjere rezultata izbora /postizborni finansijski izvještaj/.

Tek u postizbornom finansijskom izvještaju, političke stranke i nezavisni kandidati prijavljuju ukupne troškove izborne kampanje.

Za nedostavljanje izvještaja, CIK može izreći kaznu za političke stranke do 10.000 KM, a za nezavisne kandidate do 2.000 KM.