latinica  ћирилица
09/10/2024 |  13:08 ⇒ 14:06 | Autor: Agencije

Vučić u Dubrovniku na Samitu Ukrajina - Јugoistočna Evropa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas u Dubrovniku na Samitu Ukrajina – Јugoistočna Evropa, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ)

Vučić je izjavio ranije da se u prijedlogu deklaracije, koju bi zvaničnici trebalo da potpišu na Samitu u Dubrovniku, predviđa uvođenje sankcija Rusiji i da se od Srbije očekuje odobrenje za to.

On je ocijenio da politika o neuvođenju sankcija Rusiji nije jednostavna, ali da ne želi da vodi politiku onako kako diktira Zapad.

Sputnjik je ranije danas prenio da je diplomatskim aktivnostima Vučića iz zajedničkog teksta koji bi učesnici Samita trebalo da potpišu, izbačena tačka o obaveznom uvođenju sankcija Rusiji, termin "okupacija Krima" i rečenica o "obaveznoj vojnoj podršci Ukrajini".

Izvori Sputnjika navode i da je Vučić izdejstvovao da u tekstu deklaracije ne piše da je "mirovni plan predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog jedini za rješavanje ukrajinske krize", već samo "jedan od predloženih planova".

U Dubrovniku će danas biti održan samitu Ukrajina - Јugoistočna Evropa koji je fokusiran na podršku Ukrajini, a biće razgovarano i o jačanju regionalne saradnje u procesima proširenja EU.

Samit organizuju predsjednici Hrvatske Andrej Pleković i Ukrajine Vladimir Zelenski, koji bi danas doputovao prvi put u Hrvatsku.

Kao učesnici Samita su najavljeni predsjednici Crne Gore i samoproglašenog Kosova, premijeri Grčke, Bugarske, Albanije i Sjeverne Makedonije, te predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto.