latinica  ћирилица
09/10/2024 |  13:18 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Đokić: Srpska aktivna u procesu energetske tranzicije

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da Srpska aktivno učestvuje u procesu energetske tranzicije i da je kvalitetno investiciono područje u oblasti korištenja izvora zelene energije, što prepoznaju zemlje regiona.
Petar Đokić na konferenciji "Energetska sedmica zapadnog Balkana" - Foto: SRNA
Petar Đokić na konferenciji "Energetska sedmica zapadnog Balkana"Foto: SRNA

- Republika Srpska do sada je nizom mjera pokazala visok nivo odgovornosti, posvećenosti i brojnim rezultatima koji su postignuti po ovom pitanju - rekao je Srni Đokić, koji u Budvi učestvuje na konferenciji o investiranju u obnovljive izvore energije "Energetska sedmica zapadnog Balkana".

On je istakao da Republika Srpska ukupnom investicionom politikom daje sigurnost svakom investitoru da može da investira u oblasti energetike u Srpskoj i nastaviće tako.

- Ova konferencija govori o tome koje je mjere potrebno preduzimati u narednom periodu u regionu da bi se učinio efikasnim energetski sistem svake zemlje i da bi se ta energetska aktivnost mogla unaprijediti posebno u dijelu povećanja proizvodnje iz zelenih izvora energije, povezivanja na visokonaponsku i distributivnu niskonaponsku mrežu - naveo je Đokić.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima rastuću proizvodnju zelene energije na malim postrojenjima koja se povezuju na distributivnu mrežu, kao i velike projekte koji se povezuju na prenosnu mrežu.

Đokić je rekao da će ovo u narednom periodu biti veliki izazov za Srpsku u smislu na koji način će obezbijediti da svaka investicija nakon što bude okončana bude zaokružena time što se može nesmetano povezati na prenosnu mrežu.

On je napomenuo da je potrebno brzo povezivanje na distributivnu i prenosnu mrežu kako bi mogla biti preuzeta sva energija koja se proizvodi i koja će biti proizvodena.

Đokić je dodao da su procjene da će Republika Srpska u naredne četiri godine bitno povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, što je jedna od bitnih smjernica ili ciljeva energetske tranzicije o kojoj se govori na konferenciji.

On je rekao da je na konferenciji važno pitanje regionalne saradnje, ističući da je za Republiku Srpsku važna saradnja sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom sa kojima mora graditi odnose i unapređivati energetsku aktivnost, posebno u dijelu prenosne mreže.

- Na konferenciji se pominje transbalkanski koriodor, važan projekat kojim bi se obezbijedilo kvalitetnije povezivanje zemalja Balkana na prenosnu mrežu, protok energije i drugo - naveo je Đokić.

Zbog toga se, naglasio je Đokić, mora raditi na rekonstrukciji te mreže, kako se ne bi ponovila situacija iz ove godine kada se dogodila havarija na energetskoj mreži i nastale velike posljedice po mnoge zemlje u kojima je prekinuto snabdijevanje potrošača strujom više od dva časa.

Đokić danas u Budvi učestvuje na konferenciji o investiranju u obnovljive izvore energije "Energetska sedmica Zapadnog Balkana", a učestvovaće i u diskusiji o temi "Strategija regionalne integracije za unapređenje obnovljivih izvora na Balkanu.

Osim Đokića, u ovoj diskusiji će učestvovati i ministar rudarstva, nafte i gasa Crne Gore Admir Šahmanović, kao i šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon.

Konferencija se održava treći put u organizaciji britanske konsultantske kuće "Invest in netvork".