latinica  ћирилица
09/10/2024 |  13:35 | Autor: SRNA

Vulić: Postupkom protiv legitimno izabranog predsjednika Srpske urušava se Dejton

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić izjavila je danas da se procesom pred Sudom BiH protiv legitimno izabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika urušava kako Dejtonski mirovni sporazum, tako i prava zagarantovana ljudima koji žive u dva entiteta.
Sanja Vulić - Foto: Ustupljena fotografija
Sanja VulićFoto: Ustupljena fotografija

- Iz dana u dan možemo da vidimo da je na snazi raspakivanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, jer ovo siledžijstvo nad legitimno izabranim predsjednikom Republike Srpske, da mu se sudi samo zato što je radio svoj posao, nije ništa drugo nego iživljavanje - rekla je Vulićeva novinarima ispred Suda BiH.

Prema njenim riječima, oni koji sude i pišu optužnice uopšte nisu pročitali Dejtonski mirovni sporazum, te su saveznici onima kojima interes nije BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- A kada ne možete ljude da pobijedite, onda posežete za potezima kao što je ovaj, da na silu pokušate nekoga da uklonite sa političke scene. To je nedopustivo - naglasila je Vulićeva.

Ona je navela da će ročišta protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Republike Srpske" Miloša Lukića trajati i dalje, a da će građani Srpske u sve većem broju dolaziti pred Sud BiH i davati podršku predsjedniku Srpske.

- Јer, mi smo ga birali i samo mi imamo pravo da mu ne damo podršku na izborima, a ne da se neko poigrava sa njegovom i sudbinom svih nas - rekla je Vulićeva.

Tužilaštvo BiH tereti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića za "nepoštovanje odluka Kristijana Šmita" zbog čega se protiv njih vodi proces pred Sudom BiH.