latinica  ћирилица
09/10/2024 |  13:39 | Autor: SRNA

Zovko: Aktivirati evropski fond solidarnosti za BiH

BiH je potrebna hitna pomoć i podrška Evropskog parlamenta i stoga mora da se aktivira Evropski fond solidarnosti, koji je već korišten za zemlje kandidate za učlanjenje u EU i koji pomaže da se izdvoje hitna sredstva iz IPA fonda za oporavak od poplava, izjavila je evropski poslanik za Hrvatsku Željana Zovko.
Željana Zovko (foto: arhiva/EPA-EFE/Gustavo Amador) -
Željana Zovko (foto: arhiva/EPA-EFE/Gustavo Amador)

Ona je u obraćanju poslanicima u Strazburu podsjetila da su Federaciju BiH /FBiH/ zahvatile dosad nezabilježene katastrofalne poplave u četvrtak, 3. oktobra, te da je stanovništvo evakuisano jer poplave još nisu prošle.

- Moramo da se borimo svim raspoloživim sredstvima da pomognemo ljudima. Ukupno 12 članica EU ponudilo pomoć kroz mehanizam civilne zaštite - rekla je Zovkova.

Prema njenim riječima, solidarnost i podrška su ključ za otvaranje svih puteva ka naseljima koja su uništena u poplavama.

Ona je pohvalila premijera Hrvatske Andreja Plenkovića "koji je odmah reagovao i naredio da se pomogne BiH".

- Međutim, BiH je potrebna naša hitna pomoć i podrška. BiH, kao naša partnerska zemlja, mora da ima pristup evropskim fondovima, kako bi mogla brzo da reaguje, obnovi infrastrukturu i pomogne ugroženom stanovništvu - istakla je Zovkova.

Ona je pozvala sve u BiH koji su na odgovornim funkcijama da učine sve što mogu kako bi EU mogla da aktivira neophodne fondove.

- Potrebna nam je sva dobra volja da pomognemo BiH - zaključila je Zovkova.