latinica  ћирилица
09/10/2024 |  13:45 | Autor: SRNA

Nuždić: Osuđujuća presuda Mrndžiću bila bi satisfakcija za srpske logoraše

Osuđujuća presuda Kemalu Mrndžiću za zločine nad Srbima u logoru u Čelebićima pred sudom u Bostonu predstavljala bi satisfakciju za srpske logoraše i donekle ublažila osjećaj nepravde sa kojom žive više od tri decenije, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.
Viktor Nuždić - Foto: RTRS
Viktor NuždićFoto: RTRS

- Nažalost, mnogi od bivših logoraša neće dočekati da čovjeka koji je odgovoran za njihovu golgotu vide iza rešetaka - rekao je Nuždić Srni.

On je podsjetio da je odmah nakon hapšenja Mrndžića Republički centar preduzeo konkretne mjere, odnosno stupio u kontakt sa bivšim logorašima i nadležnim institucijama u Republici Srpskoj.

- Djelovali smo zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srpske i pronašli bivše logoraše koji su bili voljni da svjedoče - rekao je Nuždić.

On je izrazio zahvalnost srpskim logorašima što su nakon toliko vremena smogli snage da ponovo prožive traume i ispričaju sve što im se dešavalo u zloglasnom logoru u Čelebićima.

Bivši logoraš Slobodan Mrkajić iz Bradine, koji je prošao golgotu u logorima u Tarčinu i Čelebićima tokom rata u BiH, sutra putuje u Boston gdje će biti svjedok u procesu protiv Kemala Mrndžića, koji je pod lažnim imenom, izmišljenom pričom i falsifikovanim dokumentima 1999. godine primljen u Ameriku kao srpska izbjeglica.

Nakon što je Mrndžić, koji je kao čuvar sprovodio torturu nad srpskim logorašima, razotkriven i uhapšen u Bostonu, protiv njega je podignuta optužnica za lažiranje, prikrivanje materijalnih činjenica od američke Vlade, korištenje prevarom stečenog pasoša i lažno stečenog uvjerenja o naturalizaciji.

Za zločine u logoru u Čelebićima pred Haškim tribunalom su osuđeni Zdravko Mucić, Hazim Delić i Esad Landžo, dok pred Sudom BiH traje postupak protiv lica optuženih za ubistva, progone, silovanje, zatvaranje i mučenje srpskog civilnog stanovništva na području Konjica.

U okolini Konjica od 1992. do 1995. godine ubijeno je oko 400 Srba, većinom civila, ostatak stanovništva je protjeran, a sela su spaljena. Najveći zločin počinjen je u selu Bradina, gdje je od 25. do 27. maja 1992. godine pobijeno 48 civila.