latinica  ћирилица
09/10/2024 |  14:42 ⇒ 14:42 | Autor: RTRS

Na Miholjdan obilježavanje 40 godina od smrti Branka Ćopića

Ove godine, na Miholjdan, krsnu slavu Branka Ćopića, obilježava se datum kada je u pitanju naš najčitaniji i najprevođeniji pisac, čije vrijeme tek dolazi, 40 godina od smrti velikana i rodoljuba iz sela Hašani, podno Grmeč planine.
Branko Ćopić - Foto: Novosti.rs
Branko ĆopićFoto: Novosti.rs

To se ove godine čini na trajnom objektu, betonskoj bini od 50 kvadrata, a ispred spomen kuće njegovog ujaka Јandrije Novakovića, koja je od jesenas sjedište Fondacije "Branko Ćopić" u Hašanima.

O ovoj spomen-kući koju pisac pored seoskog mlina svrstava u čuda iz njegovog djetistva, Ćopić je ostavio najtrajniji zapis u vidu priče "Dječak sa tavana", koja se nalazi na čelu drugog dijela njegove nenadmaše zvirke, "Bašta sljezove boje", zvanog "Dana crvenog sljeza".

"Staze" su dakle posvećene godišnjici od Ćopićeve tragične smrti o kojoj je Dobrica Ćosić izrekao "Otkad je poezije, pjesnici se ubijaju i pjesnike ubijaju". Pa čak i takve za koje je sam pisac izrekao samokritički sud "Bio sam uplašeno dijete, idovičko, bez oca".

Kao takav, uprkos stezi režima, bio je prvi koji se pobunio protiv naopakog titokomunizma i na kraju izgubio tu neravnopravnu bitku.

Ove godine proslavljamo i 75-godišnjicu od uzlaska iz štampe čuvene poeme "Јeževa kućica".

Što se samog programa tiče, Ćopićeve "Staze djetinjstva" kao domaćin otvoriće novoizabrani načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković, nakon čega će se obratiti zamjenica ministrice prosvjete i kulture Tanja Đaković.

Potom će uslijediti obraćanje prigodnim govorom predsjednice Fondacije "Branko Ćopić" Mirjane Stojisavljević u svojstu organizatora ove republičke književne manifestacije.

Zatim, na scenu će izaći đaci koji će izvesti prigodni program uz učešće osnovaca škole "Branko Ćopić" iz Prnjavora, Prijedora i Krupe na Uni, nakon čega vrhunac manifestacije predstavlja proglašenje pobjednika na ovogodišnjem literarnom konkursu pod naslovom "Јedan je Branko Ćopić".

Rezultati nagradnog konkursa na manifestaciji "Ćopićeve staze djetinjstva":

Prvu nagradu osvojila je Valentina Prelević, učenica 9. razreda Osnovne škole "Branko Ćopić" iz Prnjavora, pod mentorstvom nastavnice Branke Šćepović;

Druga nagrada pripala je Aleksandri Medar, učenici 8/3 razreda Osnovne škole "Branko Ćopić" Prijedor, pod mentorstvom nastavnice Đurđice Končar;

Dodijeljene su i dvije treće nagrade :

Ivani Petrović učenici 7/2, iz Osnovne škole "Branko Ćopić", Rakovica-Beograd, pod mentorstvom nastavnice Milice Bijelić i Mari Vojnović, koja pohađa 7. razred u OŠ "Branko Ćopić" u Donjem Duboviku, opština Krupa na Uni.

Fondacija "Branko Ćopić" i ove godine dodjeljuje svoju najvišu nagradu "Blagodarje" pojedincima i ekipi stvaralaca koji su najviše doprinijeli afirmaciji lika i djela našeg najzavičajnijeg pisca.

Dobitnici "Blagodarja" za ovu godinu su Branko Tošovič, profesor sa Karl-Franc instituta iz Graca, Anton Kasipović i autorska ekipa izložbe: "Јeževa kućica – izmišljanje boljeg sveta", koja je organizovana u Beogradu, a koju je pogledalo 150.000 posjetilaca.

Potom će biti uručena i priznanja pojedincima - direktoru Osnovne škole "Branko Ćopić" iz Preavora, Dariju Vlajiću, nastavnicama Đurđici Končar i Branki Šćepović te Časopisu "Korijeni" koje je svoje stranice otvorilo obimnoj studiji o Branku Ćopiću.

Završnicu Staza obilježiće poetski recital u kome učestvuju pjesnici - Zoran Kostić, Predrag Bjelošević, Milan Rakulj, Јelena Glišić i Zoran Starčević.