latinica  ћирилица
09/10/2024 |  15:15 | Autor: SRNA

Vipotnik: Montirani proces protiv predsjednika Srpske - primjer apsurda

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Bojan Vipotnik rekao je da će montirani proces pred Sudom BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića ući u istoriju kao primjer apsurda, ali i beščašća pravosuđa na nivou BiH.
Bojan Vipotnik - Foto: RTRS
Bojan VipotnikFoto: RTRS

Vipotnik je izjavio Srni da želi da vjeruje da će sudije Suda BiH najzad shvatiti da je i njihova dužnost da rade po Ustavu i da će konačno prekinuti nezapamćenu sramotu koja se u uređenim zemljama ne bi mogla ni desiti.

- Naša podrška predsjedniku Republike Srpske i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" je još jedna bitka za demokratiju i pravo da svoj posao radimo odgovorno, poštujući Ustav - istakao je Vipotnik, koji je danas u nastavku suđenja pred Sudom BiH u Sarajevu pružio podršku predsjedniku Republike Srpske i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske".

Današnje ročište pred Sudom BiH prekinuto je dok se Sudsko vijeće ne izjasni o zahtjevu odbrane Dodika za izuzeće sudije Sene Uzunović.

Naredno ročište zakazano je za 16. oktobar, do kada će biti odlučeno da li će sudski proces dobiti Uzunovićeva ili neko drugi.

Situacija u sudnici prijetila da je preraste u eksces, a Uznovićeva nije dozvolila Dodiku ni da iznese svoje primjedbe, već mu je zaprijetila da će ga udaljiti iz sudnice i da, kako je rekla, neće biti u mogućnosti da napusti Sud BiH.

Tužilaštvo BiH tereti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića za "nepoštovanje odluka Kristijana Šmita" zbog čega se protiv njih vodi proces pred Sudom BiH.