latinica  ћирилица
09/10/2024 |  15:31 ⇒ 15:33 | Autor: SRNA

Akcija "Geko": Uhapšeno sedam lica, sumnja se na trgovinu ljudima i prostituciju

Sedam lica uhapšeno je u okviru akcije "Geko" na području Sanskog Mosta, Ljubuškog i Čapljine zbog sumnje na međunarodnu trgovinu ljudima, međunarodnu prostituciju i pranje novca, saopšteno je iz Federalne uprave policije.
Policija FBiH - Foto: RTRS
Policija FBiHFoto: RTRS

Uhapšena su lica A.Č, A.L.Č, A.D, Ј.D, D.Ž.K, I.Ј. i E.T. kod kojih je prilikom pretresa pronađeno i oduzeto vatreno oružje, novac, skupocjeni automobili, motocikli, skupocjeni satovi, određena dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti u istrazi.

Sumnja da je ova grupa organizovala međunarodnu ilegalnu prostituciju sa većim brojem djevojaka, koje su pružale seksualne usluge kako na prostoru BiH tako i Zapadne Evrope, od kojih su neke bile i maloljetne, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni su novac dobijen kriminalnim radnjama prebacivali u BiH kroz kupovinu skupocjenih automobila i nekretnina, te ga na taj način pokušavali ubaciti u legalne tokove.

Prilikom dokumentovanja krivičnih djela ove međunarodne kriminalne grupe, na čijem je čelu, kako se sumnja, A.Č, Federalna uprava policije ostvarila je međunarodnu policijsku saradnju sa istražnim organima Njemačke, Švajcarske i Hrvatske, uz pomoć kojih su prikupljeni dokazi protiv ovih lica.

Akcija je sprovedena uz podršku i saradnju sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, te ministarstava unutrašnjih poslova Unsko-sanskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nakon završetka kriminalističke obrade, lica će biti predata Tužilaštvu BiH.