latinica  ћирилица
09/10/2024 |  15:36 | Autor: SRNA

Petronijević: Britanci tzv. doživotnu kaznu Karadžiću žele da izvrše što prije

Advokat Goran Petronijević rekao je da sve što se dešava sa prvim predsjednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem, koji služi zatvorsku kaznu u Velikoj Britaniji gdje su mu prava najgrublje suspendovana, ukazuje da vlasti te zemlje takozvanu doživotnu kaznu zatvora žele da izvrše što prije, pa i da ga fizički likvidiraju.
Goran Petronijević (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg) -
Goran Petronijević (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg)

- Nikakvih novih detalja nemam i još se nismo direktno čuli. Sve što smo dobili kao informaciju je u telefonskom razgovoru koji je prenio kćerki Sonji, odnosno, sestri Mirjani sa kojom ima pravo da komunicira - rekao je Petronijević u izjavi Srni.

Petronijević ističe da je sve što je po tom pitanju uradio, objavio u medijima.

- Očekujemo reakciju Haga. Obavještavam direktno Mehanizam o svim tim stvarima koje se događaju. Ovo što se sada dogodilo liči na pokušaj nečega što je mnogo teže - ističe advokat Petronijević.

On je naglasio da Karadžić mora da ima sva prava kao i svaki zatvorenik, ali su njemu ta prava od samog početka suspendovana i narušena na najgrublji mogući način.

- Kada se pojavio pred Vladom Velike Britanije da ostvari ta svoja prava pred Sudom, onda su krenuli još veći pritisci. To su pritisci sračunati ili da od toga odustane ili da ga fizički likvidiraju da ne može to da radi - upozorio je Petronijević.

Kćerka prvog predsjednika Republike Srpske Sonja Karadžić Јovičević rekla je juče Srni da je Karadžić odvezen u bolnicu bez ikakvog objašnjenja i prava da se javi porodici, te upozorila da u Britaniji prave alibi i čine nešto izuzetno sumnjivo.

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić tužio je britansku Vladu zbog nehumanog tretmana, objavio je nedavno britanski dnevnik "Mejl" i naveo da Karadžić potražuje 50.000 funti za kršenja ljudskih prava. On se sudu obratio putem video-linka kako bi tužio britanskog ministra pravosuđa Šabanu Mahmud.

Karadžić je smješten u zatvor na britanskom ostrvu Vajt gdje izdržava doživotnu kaznu, nakon što je osuđen u Haškom tribunalu. Riječ je o zatvoru koji ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.