latinica  ћирилица
09/10/2024 |  16:09 ⇒ 16:11 | Autor: SRNA

Ambasadori Argentine, Brazila i Meksika upoznati o pritiscima na Srbe na Kosmetu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je u razgovoru sa ambasadorima Argentine, Brazila i Meksika da su svakodnevni pritisci Prištine na srpski narod u toj pokrajini dostigli takve razmjere da ih je nemoguće izdržati, te da prištinski politički akteri region vode putem opasne destabilizacije.
Ambasadori Argentine, Brazila i Meksika u Beogradu - Foto: SRNA
Ambasadori Argentine, Brazila i Meksika u BeograduFoto: SRNA

Petković je, tokom susreta sa ambasadorima Argentine Osvaldom Marsikom, Brazila Žozeom Maurom da Fonsekom Kostom Koutom i Meksika Karlosom Isaurom Feliksom Koronom, ukazao na svakodnevno institucionalno i fizičko nasilje koje prištinski režim sprovodi nad Srbima, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je istakao da to nasilje, kao i rušenje Briselskog sporazuma i jedanaestogodišnje odbijanje da bude formirana zajednica srpskih opština očigledno vode u pravcu definitivnog protjerivanja srpskog stanovništva iz Pokrajine i stvaranja etnički čistog Kosova i Metohije, što je neskriveni plan premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija.

Petković je pojasnio da je formiranje zajednice srpskih opština, i to onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i precizirano 2015. godine neophodno zarad garantovanja i ostvarivanja kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda i njegovog opstanka na Kosovu i Metohiji.

Komentarišući najnoviju odluku Prištine o uklanjanju blokade za srpsku robu, Petković je ukazao da je donesena pod pritiskom međunarodne zajednice, ali da je ipak pozitivna u moru negativnih dešavanja i pritisaka, kojima Kurti kontinuirano Srbima zagorčava život u svakom segmentu.

Petković je rekao da će prištinski jednostrani potezi imati nesagledive posljedice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

On je ukazao na ukidanje dinara kao sredstva plaćanja, gašenje "Poštanske štedionice", upad u prostorije "Pošte Srbije", upad do zuba naoružanih "Kurtijevih specijalaca" u sjedišta privremenih organa u četiri opštine na sjeveru Pokrajine, u bolnički krug Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, u prostorije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, biroa Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Petković je istakao da je riječ o institucijama koje bi trebale da budu baza za formiranje zajednice srpskih opština koje Srbima, ali i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji pružaju usluge od životnog značaja, od socijalnih davanja, preko plata i penzija, neophodnih za održanje njihove elementarne egzistencije.

- Uprkos svemu navednom, Beograd će nastaviti da se ponaša konstruktivno zarad očuvanja mira i ekonomske stabilnosti u regionu, a u tom pravcu idu i novopredložene mere predsednika Aleksandra Vučića s ciljem zaštite socijalnog položaja Srba u Pokrajini - rekao je Petković.