latinica  ћирилица
09/10/2024 |  16:11 ⇒ 17:05 | Autor: RTRS

Dodik: Sud BiH brani strance, a ne građane; Imamo podatke da je Marfi vršio pritisak (FOTO/VIDEO)

Sud BiH brani strance, a na građane i imamo podatke da je američki ambasador Majkli Marfi vršio pritisak, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon održanog ročišta.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Reći ću samo da su ljudi koji rade u mojoj odbrani sve to dobro proceduralno postavili i sve rekli. Danas je bilo evidentno da se htjelo podvaliti kao i sve drugo - izjavio je Dodik.

Kaže da je i Sud BiH podvaljen.

- Postavio ga je Volfgang Petrič, a prvobitna namjera je bila da sudi političarima. A onda su kroz nekoliko dopuna proširili njegovo djelovanje. Oni brane strance, a ne građane te njihove jadne i nikakve BiH, bez orjentira kako će dalje. Misle da će samo silom postaviti kurs nekog moranja, a to nikad nije bio dobar kurs za opstanak neke zemlje - naveo je Dodik.

Istakao je da je američki ambasador Majkl Marfi tražio da što prije dođe do presude,.

- Po njihovoj logici trebao sam biti presuđen 15 dana prije ulaska u sudnicu. Јa imam pravo da se branim, a ta odbrana mi je onemogućena ovakvim ponašanjem sudije. Sve sudije ovdje su muslimani - naveo je Dodik.

      View this post on Instagram

A post shared by Milorad Dodik (@mdodik.official)

Istakao je da je Bakir Izetbegović rekao da međunarodna zajednica stoji iza ovog procesa.

- On nije baš pametan, ali mu se omakne ovako neka stvar. Rekao je da je Dodik osuđen i da će morati da se prihvati ono što oni hoće, a to je da razgrade ustavnu BiH i naprave unitarnu. Јoš imaju pdoršku stranaca koji prijete sankcijama, a vjerovatno razmišljaju i o ubistvu. Јa im kažem da iza dodika stoji narod koji mu je dao povjerenje na ovim izborima i da ću se kandidovati za predsjendika Srpske - naveo je Dodik.

Istakao je da je tokom današnjeg ročišta bio relaksiran.

- Čak u jednom trenutku nemoći sudija reče da će me zadržati. A ja sam rekao da napiše nalog za to, pa je odustala - dodao je Dodik.