latinica  ћирилица
09/10/2024 |  16:17 ⇒ 16:18 | Autor: SRNA

Do narednog ročišta znaće se koji sudija će voditi proces

Do narednog ročišta pred Sudom BiH u procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, koji je zakazan za srijedu, 16. oktobar, biće odlučeno da li će sudski proces voditi sudija Sena Uzunović, čije je izuzeće danas zatraženo, ili neko drugi, rekla je Uzunovićeva.
Proces protiv Dodika i Lukića - Foto: RTRS
Proces protiv Dodika i LukićaFoto: RTRS

Na današnjem ročištu situacija u sudnici prijetila da je preraste u eksces, uz tvrdnje Uzunovićeve da ima pravo da galami u sudnici, a nije ni dozvolila Dodiku da sa obrati i iznese svoje primjedbe.

Uzunovićeva je čak zaprijetila Dodiku da će ga udaljiti iz sudnice i da, kako je rekla, neće biti u mogućnosti da napusti Sud BiH.

Uzunovićeva je na današnjem ročištu tvrdila da je na vrijeme Sud BiH dostavio akt na kojem je vidljivo da je odbrana Dodika na vrijeme primila taj dopis, mada je Dodikov branilac Goran Bubić tvrdio da dopis nije dobio na vrijeme.

U raspravu se uključio i Dodik, te mu je Uzunovićeva oduzela riječ i naglasila tehničarima Suda BiH da mu je riječ oduzeta.

Uzunovićeva je navela da će zbog novih okolnosti - zahtjeva Dodikove odbrane za njeno izuzeće zbog sumnje u pristrasnost - zapisnik s ovog pretresa dostaviti Vijeću Suda BiH na odlučivanje.

Uzunovićeva je tokom ročišta napomenula da je Bubić u više navrata vrijeđao Sud BiH, tvrdeći da se protiv Dodika vodi krivični i pravno neosnovan progon, da Sud ima idolopoklonstvo prema strancima, te istakla da Bubić može biti kažnjen do 5.000 KM, o čemu će odlučivati nadležna pravosudna institucija.

Bubić je zatražio izuzeće sudije Uzunović jer nije dozvolila da se razjasni da li je dopis o izjašnjavanju za dokaze dostavljen odbrani.

Današnje ročište predsjedniku Dodiku i Lukiću pred Sudom BiH je prekinuto dok se Sudsko vijeće ne izjasni o zahtjevu odbrane Dodika za izuzeće sudije Sene Uzunović.

Na današnjem ročištu Bubić je pred Sudom BiH zatražio izuzeće sudije Uzunovićeve jer nije dozvola da se razjasni da li je dopis o izjašnjavanju za dokaze dostavljen odbrani.

U nastavku, koji je zakazan za sedam dana, će biti izvođeni materijalni dokazi Tužilaštva BiH, ali i Lukićeve odbrane koji su danas prihvaćeni.

Između ostalog, prihvaćeno je izvođenje dokaza Tužilaštva, ulaganje Aneksa 10 Okvirnog sporazuma za mir, kao i 29 materijalnih dokaza Lukićeve odbrane.

Za naredno ročište, osim izvođenja materijalnih dokaza drugooptuženog Lukića, predviđeno je i iznošenje dijela dokaza replika Tužilaštva BiH.