latinica  ћирилица
09/10/2024 |  16:46 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Banjaluka: Školske saobraćajne patrole za još veću bezbjednost đaka (VIDEO)

U banjalučkoj Osnovnoj školi "Borisav Stanković" organizovane su obrazovno-preventivne aktivnosti "Škola saobraćajne patrole" za učenike od šestog do devetog razreda. Tim povodom, održano je predavanje i praktične vježbe kako bi ćaci naučili najvažnija pravila kretanja u saobraćaju.
Školske saobraćajne patrole u Banjaluci - Foto: RTRS
Školske saobraćajne patrole u BanjaluciFoto: RTRS

Predavanje i vježbe održane su za više od 20 učenika saobraćajne sekcije koji žele da postanu članovi Školske saobraćajne patrole. Јedna od njih je i Katarina Mijatović koja se u ovu sekciju učlanina jer želi da bude bezbjedna u saobraćaju, i da znanje koje stekne prenosi na mlađe drugare.

- Želim postati dio školske saobraćajne patrole kako bi manjim učenicima obezbijedila siguran prelaz do škole.Naučila sam o tome šta je to tačno bezbjednost u saobraćaju i o znakovima i propisima - kaže Katarina Mijatović, učenica OŠ "Borisav Stanković" Banjaluka.

Osnovnu školu Borisav Stanković pohađa više od 650 učenika, i njihova sigurnost je najvažnije. Upravo zato je važno organizovati preventivne i edukativne radioniice. A da ovakve akcije daju rezultate potvrdili su i Policijske uprave Banjaluka.

- Akcija je odlična. Podržavamo ovakve akcije jer smatram da su djeca najosjetljivija i najranjivija grupa društva, djeca su najbitnija i trebamo sve uraditi da zaštitimo djecu u saobraćaju - istakao je Miladin Savić, direktor OŠ "Borisav Stanković" Banjaluka.

Darko Đukić, komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja PU Banjaluka, ističe značaj ovakvih akcija.

- Imajući u vidu činjenicu da su rezultirale sve naše akcije jer se na području koje operativno pokriva Policijska uprava Banjaluka i toku septembra ni jedna saobraćajna nesreća u bliznini škola i školskih zona - rekao je Đukić.

Preventivne aktivnosti organizuju se još od 2017. godine s ciljem podizanja svijesti o značaju bezbjednosti djece u saobraćaju. Tim povodom nadležni apeluju na sve vozače da pošuju saobraćajne propise.

- Pomagaće najmlađim učesnicima u saobraćaju, njihovim drugarima iz nižih razreda koji tek dolaze u školu da bezbjedno pređu ulicu. Brinuće se o organizovanom kretanju školske djece kada idu na ekskurzije, izlete ili posjetu nekim institucijama - istakla je Јelica Lubura, predstavnik Auto-moto saveza Republike Srpske.

Goran Bošnjak, iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, naglašava je važno vršiti edukativna predavanja.

- U septembru smo povodom početka nove školske godine obišli više škola širom Republiek Srpske gdje smo učenicima održali edukativna predavanja, a sve s ciljem njihovom bezbjednijeg učestvovanja u saobraćaju - naveo je Bošnjak.

Saobraćajnu školsku patrolu AMS realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture, Ministarstvom unutrašnjih poslova, auto-moto društvima i osnovnim školama u Srpskoj.