latinica  ћирилица
09/10/2024 |  16:58 ⇒ 17:15 | Autor: RTRS

Galijašević: Suđenje Dodiku i Lukiću izaziva posljedice i po stabilnost zemlje (VIDEO)

Ekspert za bezbjednost DŽevad Galijašević rekao je da kada neko kao što je Sena Uzunović sudi predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, to ne izaziva samo posljedice u sudnici, nego i u društvenim odnosima, u komunikaciji među narodima i u stabilnosti zemlje.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

- Prisustvovao sam farsi skandaloznog suda kojem je predsjednik Ranko Debevec u zatvoru i suspendovan. Postupajući sudija je došla da sudi najuglednijem čovjeku srpskog naroda i predsjedniku jednog entiteta, a tužilac želi da tuži bez jasnog obrazlaganja o kojoj krivici je tu riječ - rekao je Galijašević nakon ročišta.

Istakao je da to izaziva posljedice jer ni Uzunovićeva niti tužilac Tužilaštva BiH Nedim Ćosić nisu lica bez etničkog, nacionalnog i vjerskog identiteta i bez biografije.

- Zato ovo suđenje i izaziva posljedice, ne samo frustracijama, nego i uz neviđenu mržnju koju je Uzunovićeva iskazala. Sa tom mržnjom trebaju da se upoznaju nosioci ozbiljnih ovlaštenja iz bošnjačkog naroda kako bi i sami poručili da je sramota da ovo suđenje traje i da se mora zaustaviti. "Namještaju" nas za buduće sukobe - rekao je Galijašević.

Bošnjačkim nosiocima ovlaštenja je poručio da pogledaju svijet oko sebe i šta se danas dešava u Libanu, Gazi, Iranu i Izraelu.

"Neka pogledaju sve te tragedije i zapitaju se gdje vodi ponašanje Sene Uzunović i Nedima Ćosića. Sena Uzunović je bivši oficir tzv. Armije BiH, bila je pomoćnik komandanta za pravne poslove i bila pripadnik SDA", podsjetio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, sramotno je histerično ponašanje Uzunovićeve, njena vika i galama, za koju ona kaže da na to ima pravo, a to pravo joj nije dao Krivični zakon.