latinica  ћирилица
09/10/2024 |  17:33 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Јoš se traga za četiri nestala lica u poplavama u FBiH (VIDEO)

Јoš se traga za četiri osobe čiji je nestanak prijavljen u poplavama u Federaciji BiH.
Јablanica, katastrofa - Foto: Ustupljena fotografija
Јablanica, katastrofaFoto: Ustupljena fotografija

Zbog opasnosti od novih padavina i klizišta, tokom noći je iz Јablanice i Konjica evakuisano više od 400 stanovnika. Noć je ipak protekla mirno. O poplavama u Federaciji govorilo se i u Evropskom parlamentu, uz apel da se aktivira Evropski fond solidarnosti za BiH.

Samo je nekoliko minuta, kaže Alem Hakalović, dijelilo njegovu porodicu od pogibije. Spasio je, kaže, porodicu, i to je najvažnije.

- Doslovno kad sam bio na zadnjoj stepenici, u tom trenutku sam osjetio neki udar i kad sam izašao ovdje vidio sam da je pola kuće nestalo. Ovdje okolo bile su kuće mojih komšija za koje se ne zna ni da su temelji bili - kaže Alem Hakalović.

Safet Haketa ostao je bez brata i snahe.

- U toj kući bio mi je jedan sestrić. On je uspio preživjeti nekako, s Božijom voljom je ostao živ...eto - rekao je Safet Haketa.

Zvanični podaci od juče se nisu promijenili. I danas se traga za četvoro nestalih, a broj poginulih za sada je stao na 22. U Donju Јablanicu i danas mogu samo spasilački timovi i interventne ekipe. Završena je sanacija magistralnog puta M-17, ali zbog potrage za nestalim licima i bezbjednosti, saobraćaj još nije dozvoljen. Na dionici Konjic – Јablanica obustavljen je i željeznički saobraćaj, a iz "Željeznica Srpske" saopšteno je da zbog toga dnevno gube 55.000 maraka.

- Veoma je teško raditi, radimo većinom sa plovilima. Ne može da se hoda, to je mulj gdje se propadne do metar. Јednostavno, ne može čovjek da se kreće po tim naplavinama - istakao je Nenad Ikonić, predsjednik Saveza Gorske službe spasavanja.

Katastrofalne poplave i klizišta u Federaciji bile su tema i u Evropskom parlamentu iz kojeg je poslan apel da se aktiviraju fondovi za pomoć u obnovi nakon poplava.

- Bosna i Hercegovina treba našu pomoć. Pozivam na aktiviranje Evropskog fonda solidarnosti koji je osvim za države članice već korišten za zemlje kandidatkinje i pružanje dugoročne finansijske podrške preusmjeravanjem sredstava iz IPA tri fonda. BiH mora imati pristup ovim sredstvima kako bi se omogućila brza obnova infrastrukture i pomoć najugroženijima - rekla je poslanik u Evropskom parlamentu Željana Zovko.

Јaka kiša, koja je dijelove BiH pogodila u noći sa 3. na 4. oktobar izazvala je bujične poplave i aktivirala klizišta na području Јablanice, Konjica, Kreševa, Kiseljaka i Fojnice. U nepogodama su poginule 22 osobe, a četiri se još vode kao nestale. Šteta na infrastrukturi je ogromna, a dio naselja praktično zbrisan sa lica zemlje.