latinica  ћирилица
09/10/2024 |  17:50 ⇒ 17:52 | Autor: TANЈUG

Ponovo uhapšen Aleksandar Arsenijević, određen mu pritvor od 48 sati

Policija je uhapsila predsjednika Srpske demokratije Aleksandra Arsenijevića u Kosovskoj Mitrovici i po odluci tužioca odredila mu pritvor od 48 sati, saopšteno je iz te političke organizacije i navedeno da je do hapšenja došlo pošto je Arsenijević duvao u pištaljku u prisustvu predsjednika opštine Erdena Atića.
Kosovska Mitrovica (foto: TANJUG / DOPISNIK KIM) -
Kosovska Mitrovica (foto: TANJUG / DOPISNIK KIM)

U saopštenju se navodi da se na svim javnim snimcima Srpske demokratije vidi da članovi te stranke samo protestuju, izražavajući nezadovoljstvo, kako se ističe, nezakonitim i nelegitimnim odlukama prištinskih ministara i ostalih činovnika - i ništa više od toga.

- Današnjim hapšenjem i pritvorom prekršeno je pravo na protest garantovano ustavom privremenih institucija, gde se jasno navodi da "svako lice ima pravo da organizuje okupljanja, protest i demonstracije, kao i pravo da u njima učestvuje" - napominje se u saopštenju.

Hapšenje smatraju gušenjem političkog delovanja i, samim tim, vršenjem pritiska na sve sugrađane iz srpske zajednice da će biti munjevito uhapšeni ako se usprotive diskriminatorskoj politici vlade u Prištini.

Iz SD zahtevaju od međunarodne zajednice da hitno i neodložno reaguje povodom ovog najnovijeg suzbijanja prava na slobodu govora, izražavanja i protest.

Arsenijević je i prošle srijede hapšen zbog duvanja u pištaljku kada u blizini jednog objekta čiji je vlasnik Albanca, a kada se na šetalištu pojavio gradonačelnik sjevernog djela Kosovske Mitrovice Erden Atić.

Lider Srpske demokratije bio je uhapšen i početkom avgusta u Kosovskoj Mitrovici.