latinica  ћирилица
09/10/2024 |  18:09 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Kako će izgledati skupštinska većina u najvećem gradu Republike Srpske? (VIDEO)

Lokalni izbori su završeni, sabiru se rezultati ali i utisci. Ujedno prave se i postizborne kombinbatorike za gradske i opštinske parlamente.
Skupština grada Banjaluka - Foto: RTRS
Skupština grada BanjalukaFoto: RTRS

Najaveće interesovanje privlači Banja Luka. Prema prvim preliminarnim rezultatima, devet stranaka i jedan nezavisni odbornik iz reda nacionalnih manjina činiće novi saziv Skupštine grada Banjaluka. Situacija slična u odnosu na onu prije četiri godine - gradonačelnik dolazi iz jedne, a najjača stranka iz druge opcije. Postavlja se pitanje ko će činiti skupštinsku većinu, ili bolje rečeno ko će se okupiti oko SNSD-a, te da li će nakon konačnog prebrojavanja, biti onih, koji će se, bez obzira na predizborni otpor, prikloniti PDP-u.

Da će se oko Skupštinske većine voditi bitka između dva bloka u najvećem gradu Srpske već je izvjesno. S jedne strane je PDP – koji u pokušaju pravljenja Skupštinske većine prihvata sve osim SNSD-a. S druge strane sudeći prema volji građana, lider najjače stranke kako u Banja Luci tako i u Srpskoj, već je izjavio da je prioritet Banja Luku učiniti funkcionalnom – da li u okviru široke ili uže koalicije, ili čak u situaciji da odu u opoziciju.

Međutim, sudeći po dosad prebrojanim rezultatima, od ukupno 31-og mandata , SNSD - u je zagarantovano 11, dok druga po redu stranka PDP za sada ima 7, narednih pet stranaka na listi SP, US, DEMOS, SPS i Narodni front po dva, dok Nezavisni pokret "Svojim putem", Lista za pravdu i red, te Nezavisni kandidat Nacionalne manjine po jedan. Iako post izborne kalkulacije tek počinju, za SPS nema dileme, kako na republičkom, koalicionu saradnju nastavljaju i lokalnom nivou sa SNSD-om. Za saradnju je otvoren i gradski odbor DEMOS-a.

- Mi smo i prije samih izbora jedina politička partija koja se opredjelila to jest podržala kandidata SNSD za gradonačelnika Banja Luke. Mi se držimo naših partnera SNSD a i sa njima ćemo da budemo na istoj strani kada je u pitanju gradski parlament u BL - rekao je Goran Selak, predsjendik SPS-a.

- Činjenica da saradnja gradskog odbora SNSD a Banja Luka nije bas bila dobra sa koalicionim partnerima ali DEMOS je potpuno opredjeljen za koaliciju sa tradicionalnim koalicionim partnerima - kaže Boran Bosančić iz Demosa.

Ujedinjena Srpska još bez konačne odluke na koji način će sa svoja dva odbornika nastupati u lokalnom banjalučkom parlamentu. Nenad Stevandić stava, da će se u bilo akkave razgovore o saradnji, morati uključiti najviša rukovodstva stranaka.

- Јoš niko nije ni pozvao na bilo kakav sastanak na tu temu, tako da je preuranjeno pričati. Svi odnosi u posljednje dvije godine gdje što se tiče Ujedinjene Srpske imamo brojne primjedbe za odnos prema nama, a to je nešto što je gradski odbor postavio a ne ja kao predsjendik partije - ističe Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Na koju će stranu, još uvijeki ne zna ni Nezavisni kandidat Saša Čudić.

- U ovom trenutku ne mogu vam dati tačnu izjavu na koju ću se stranu prikloniti jer mislim da je dosta strana bilo u Banja Luci koje nisu radile za Banja Luku - kaže Nezavisni kandidat – Nacionalna manjina, Saša Čudić.

A kalkulacija nema u Narodnom frontu ni u Listi za pravdu i red, ali ni saradnje sa jednim od dva potencijalna bloka. Ostaju opozicija pa makar u manjini činili i treći blok.

Iako u potpunosti nisu zadovoljni ostvarenim rezultatom, sa svojim jednim mandatom, za sada, nikome se neće prikloniti ni Igor Radojčić.

- Mi idemo svojim putem i u skupštini grada bićemo onaj glas razuma kako smo se predstavili i u samoj kampanji. Lično predpostavljam da je sklopljena već skupštinska većina pošto stranke okupljenje oko SNSD-a imaju 2/3 mandata u Skupštini grada, i to mogu da naprave da ne kažem juče - rekao je Igor Radojičić iz Nezavisnog pokreta "Svojim putem".

 A kako će zaista izgledati skupštinska većina u najvećem gradu Republike Srpske, biće poznato vrlo brzo, ono što je sigurno, jeste da će je činiti jedan od dva potencijalna bloka, a ko će činiti taj blok – za sada je neizvjenso. Јer je očigledno, izbori su završeni, ali ne i kombinatorike i kalkulacije.