latinica  ћирилица
09/10/2024 |  18:10 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

OHR diktira kako Sud treba da radi; Dodik upozorio: Marfi vrši pritisak na pravosuđe (VIDEO)

Današnje ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću prekinuto je, nakon što je Dodikova odbrana zatražila izuzeće postupajućeg sudije Sene Uzunović.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Ročište je obilježila žestoka rasprava Uzunovićeve sa advokatom Goranom Bubićem, dok je predsjedniku Republike prijetila zadržavanjem u sudskom pritvoru.

Agresivan, na trenutak histeričan nastup sudije Sene Uzunović, pokazuje da je pod nečijim pritiskom, upozorava odbrana.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik kaže da ima podatke kako odlazeći američki ambasador Majkl Marfi traži što brži završetak sudskog procesa.

- Moje je pravo da galamim - poručila je u sudnici vidno frustrirana Sena Uzunović iako joj to pravo nije dato Krivičnim ili bilo kojim drugim zakonom. Povišen ton uslijedio je kao odgovor na pokušaj advokata Gorana Bubića, da biranim riječima, pribrano objasni da odbrana prvooptuženog nije obaviještena o roku u kojem se mora izjasniti o dokazima Tužilaštva u replici, te da je možda greška sudske administracije.

- Nervoza se vidjela u jednom tehničkom detalju, nisam primio podnesak i pružio sam dokaze za to, da bi onda bila zbilja jedna neprimjerena rekacija, napadi na odbranu, prijetnje da smo mi bili prinuđeni da podnesemo zahtjev za izuzeće - naveo je Bubić.

- Danas smo prisustvovali ozbiljnom skandalu, pokušanoje da se poturi dokument kao dokaz da kolega Bubić nije u pravu a to je čist falsifikat, sudija je pod strahovitim pritiskom i tu se svi slažemo - naglasio je Goran Petronijević, pravni savjetnik odbrane predsjednika Republike Srpske.

Zaprijetila je Sena Uzunović prvo opomenom potom i novčanom kaznom Bubiću, suštinski nije mu dozvolila da dođe do riječi. Kada je Milorad Dodik zamolio da ne galami, oduzela mu je riječ i nastavila agresivnim tonom.

- Nemojte se raspravljati sa Sudom, ako nastavite tako ja ću narediti vaše privremeno udaljenje iz sudnice. Ali ako to uradim onda ne možete napustiti prostor suda dok vas sud ponovo ne pozove - navela je Uzunović.

- U jednom trenutku nemoći sudija je prijetila da će me zadržati, kažem joj ajde napiši nalog, ja bih volio da se to desi. Ona je naravno odustala. Imamo tog zloću Marfija koji je očigledno vršio pritisak na Sud , imamo podatke o tome. Imam pravo po svim civilizacijskim normama da se branim, i ta odbrana je meni onemogućena ponašanjem ovih sudija. I treba primjetiti da su sve sudije u procesu muslimani. Danas imamo ženu koja je sudila Srbima u Konjicu, ali i mulsimanima koji su pobili Srbe - istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

- Sutkinja danas je skoro izbacila predsjednika pod stražom, optužila je moje kolege da govore neistinito, prijetila da će ih novčano kazniti, ništa se s naše strane nije dogodilo da bi se tako dramatično zaoštrilo - naglasio je Anto Nobilo, pravni savjetnik odbrane predsjednika Republike Srpske.

Na narednim ročištima konačno će biti predočen Aneks 10 i to engleska verzija sa sajta UN koja nije potpisana. odbrana tvrdi da Aneks 10 ne sadrži ovlašćenja da Kristijan Šmit može da donosi i mijenja zakone. Sena Uzunović prihvatila je kao dokaze Tužilaštva u replici i dopise Tužilaštva OHR-u kao i odgovore OHR-a iz kojih se vidi naredbodavni ton službenika OHR-a prema sudijama u BiH.

- U tim dokumentima se traži da sudije rade posao tužilaca, ustvari da tužioci ne primjenjujeu zakon i dostave original ili ovjerenu fotokopiju nego da sudije sa internet stranica porvjeravaju da li je neki dokument autentičan ili ne -  naveo je Miljkan Pucar, advokat Miloša Lukića.

Sud je kao dokaze tužilaštva prihvatio izjave koje predsjednik Republike davao medijima uglavnom RTRS-u.

Јednu takvu dao je na obilježavanju 82. godišnjice bitke na Kozari. Time se kaže optuženi Miloš Lukić Tužilaštvo nesvjesno svrstalo na stranu onih koji su u crno zavili srpski narod tog kraja u Drugom svjetskom ratu, povlačeći paralelu sa činjenicom da se Sud BiH danas nalazi u nekadašnjem srpskom stratištu u Sarajevu.

- Mnogi očekuju da Viktor Bubanj ostane Viktor Bubanj kakav je bio za Srbe prije 20 godina. Vratiću se na teoriju države i prava, tamo se kaže da je svako je nevin dok se ne dokaže suprotno, a izgleda postoje one snage koje žele da kažu da je Srbin kriv dok se ne dokaže da je mrtav - naglasio je Lukić.

Na samom početku ročišta Sena Uzunović odbila je zahtjev Lukićeve odbrane da se kao materijalni dokaz iznese biografija Kristijana Šmita, time je spriječila da saznamo da Šmit nije diplomata UN i da ne može obavljati posao visokog predstavnika.

Zahtjev odbrane Milorada Dodika za izuzećem Sene Uzunović izjasniće se VSTS BiH do narednog ročišta zakazaknog za 16. oktobar kada će biti izneseni materijalni dokazi odbrane drugooptuženog Miloša Lukića.