latinica  ћирилица
09/10/2024 |  18:17 ⇒ 18:20 | Autor: RTS

Vučić: Mir neophodno postići, ne postoji kompromis koji je loš

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u obraćanju novinarima da je važno da su na Samitu iskazali želju da se uspostavi mir, ali da je njegovo mišljenje nešto drugačije od većine drugih.
Aleksandar Vučić (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs) - Foto: RTRS
Aleksandar Vučić (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs)Foto: RTRS

- Smatram da je mir neophodno postići, ne postoji kompromis koji je loš - poručio je Vučić.

Na Samitu su, naveo je, govorili o poštovanju principa poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

- Јa sam ukazao na neophodnost poštovanja povelja Ujedinjenih nacija i na držanje do tog principa, ne kada nekome odgovara da taj princip poštuje, a kada mu ne odgovara da se brže bolje udalji od tog principa. Slučaj Srbije je najbolji primjer za to, gdje i dalje imamo na svojoj strani i povelju Ujedinjenih nacija i rezoluciju 1244, a mnogi ne žele toga da se drže - ukazao je Vučić.

Vučić je danas na samitu oštro odgovorio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na tvrdnje o agresiji na Hrvatsku i istakao da su događaji iz devedesetih godina prošlog vijeka upravo suprotni onome što je Plenković govorio protiv Srbije.

Vučić je rekao tokom plenarne sjednice da se ne slaže ni sa čim što Hrvatska tvrdi, navodeći da je Plenković govorio protiv Srbije, iako je tema na samitu trebalo da bude Ukrajina.

Vučić je ukazao na činjenicu da su "lažovi za stolom" i da su to svi oni koji govore o teritorijalnom integritetu kad im se to dopada, a zaborave na teritorijalni integritet kad im je to u interesu.

- Srbija, za razliku od njih, poštuje Povelju UN i ima i baštini stvarne principe i vrijednosti za razliku od mnogih - poručio je Vučić, koji učestvuje danas na Samitu Ukrajina-Јugoistočna Evropa.